China op koers om Amerika te verstoten als grootste economie in 2030

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van China zal in 2030 bijna verdubbeld zijn, van 14,1 biljoen dollar nu naar 26 biljoen dollar binnen twaalf jaar. Amerika waar het land van president Xi Jinping (f0t0) op dit moment een handelsoorlog mee voert zal veel minder hard groeien. De verwachting is dat in hun economie met 4,8 biljoen dollar gegroeid is in hetzelfde jaar. Dat blijkt uit een rapport afkomstig van economen van de HSBC bank.

Verder verwachten de economen dat India in 2030 de derde plaats op de economische ranglijst zal overnemen en daarmee Japan en Duitsland gaat passeren. Daarnaast denken zij  dat de Chinezen de grootste bijdrage blijven leveren aan de groei van de wereldeconomie.  Eerder voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook dat China de grootste economie van de wereld gaat worden. Iets wat wordt ontkend door president Trump die vorige maand nog zei dat China juist niet meer op koers zou liggen om het land met de meest omvangrijke economie op aarde te worden. Washington heeft afgelopen maandag opnieuw heffingen op honderden miljarden dollars aan Chinese producten ingevoerd.

Handelsoorlog

De Amerikaans-Chinese handelsoorlog is ontstaan omdat president Trump zich irriteert aan de goedkope prijzen van Chinese producten. Ook zou China te weinig doen om het kopiëren van producten tegen te gaan. Met de laatste maatregelen die afgelopen maandag zijn ingegaan is er een heffing van 10% op duizenden producten die vanuit China worden verhandeld richting de VS. Dit gaat echter geleidelijk omhoog, aan het eind van dit jaar komt de heffing uit op 25%. Daarmee krijgen Amerikaanse bedrijven extra tijd om zich aan te passen aan de nieuwe prijzen. Enkele producten die voor consumenten zijn bedoeld ontspringen de dans. Zo kunnen Amerikanen onder andere nog zonder extra kosten producten van Apple kopen of een kinderzitje van Chinese makelij. Eerder was de verwachting dat deze ook extra zouden worden belast door Washington.

Afbeelding: Foreign and Commonwealth Office (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh