Wereldbank maakt zich zorgen over vangnet voor flexwerker

Het sociale vangnet in Nederland en de rest van Europa is niet meer van deze tijd aldus de Wereldbank. De organisatie maakt zich zorgen over het grote aantal flexwerkers dat van baan naar baan hopt en zo bijvoorbeeld geen pensioen opbouwt. In Nederland werkt de helft van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar met een tijdelijk contract op zak. De kritiek komt van een Nederlandse econoom van de Wereldbank Hans Timmer.

De ongelijkheid neemt toe en niet alleen in Nederland, in heel Europa kampen flexwerkers en zzp’ers met dit probleem. Door de huidige regelingen vallen zij door de gaten van het sociale vangnet. Volgens Timmer hebben steeds meer mensen het gevoel dat ze in het huidige systeem worden buiten gesloten worden. Daarom moet er in heel Europa opnieuw worden nagedacht over de inrichting van de welvaartsstaat.

De econoom pleit dat er op het hele continent wordt toegewerkt naar sterkere sociale voorzieningen en een progressiever belastingstelsel. Daarnaast moeten overheden niet alleen zorgen voor betere voorwaarden voor de freelancer. Ook ziet hij een taak voor landen om flexwerk meer te gaan promoten, volgens de organisatie is de flexibilisering van arbeid niet te voorkomen. De Wereldbank zet zich onder andere in om armoede aan te pakken. Ook houdt het zich bezig met klimaatverandering en gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Afbeelding: Mike Beltzner (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh