Versace opgekocht door Michael Kors voor 1,8 miljard euro

Het Amerikaanse tassenmerk Michael Kors heeft vandaag Versace opgekocht voor een bedrag rond de 1,8 miljard euro. Ook neemt het de huidige schulden over. Met de overname krijgen de Amerikanen nog meer toegang tot de luxe modemarkt die nu vooral in handen is van Europese bedrijven. De nieuwe naam van Michael Kors zal Capri Holdings worden.

Capri is van plan de omzet van haar nieuwe aankoop te verhogen naar 1,7 miljard euro. Dat wil het onder andere bereiken door het aantal winkels waar het merk verkocht wordt te verhogen van 200 naar 300. Daarnaast moeten schoenen en accessoires voor het grootste deel van de omzet gaan zorgen. Nu zijn deze takken nog goed voor 35% van de inkomsten, dit wil Capri opvoeren naar 60%. Wat wel hetzelfde blijft is de leiding, Donnatella Versace blijft bij het merk om de leiding te overzien. Zij nam de taken over van haar broer en oprichter van het merk Gianni Versace nadat hij om het leven werd gebracht. Ook krijgt zij aandelen in het nieuwe bedrijf en blijft de CEO Jonathan Akeroyd in functie.

Minder Amerika

Met de overname laat Capri opnieuw zien in te zetten op luxueuze mode en met de merken aan de andere kant van de oceaan te willen concurreren. Eerder kocht het al schoenenmerk Jimmy Choo. Momenteel zijn de luxe modemerken zoals Louis Vuitton, Prada en Giorgio Armani vooral in handen van Europeanen. Het wil niet alleen meer verkopen in Europa maar ook minder afhankelijk worden van de Amerikaanse markt. Het hoopt het percentage van de omzet dat daar vandaan komt terug te brengen van 66% naar 57% met de overname. Verder wil het flink groeien op de Aziatische markt en daar 19% van haar inkomsten genereren. Op dit moment ligt dat nog op 11%.

Afbeelding door KittyKaht (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh