EU wil Amerikaanse boycot Iran omzeilen met nieuw handelssysteem

De Europese Unie is bezig met een oplossing voor de sancties die president Trump gaat invoeren tegen Iran. Vanaf november is het weer verboden voor Amerikaanse bedrijven handel te drijven met de Iraniers door het opzeggen van de nucleaire deal. Ook buitenlandse bedrijven kunnen buitengesloten worden van de Amerikaanse markt door te handelen met het land. Vandaar dat men bezig is bij de EU met een systeem om landen toch handel te laten drijven met Iran.

Dat werd aangekondigd door EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini. De Italiaanse sprak met de landen die het nucleaire akkoord wel in stand willen houden. Naast Europese grootmachten Frankrijk en Duitsland zijn ook China, Rusland en nu nog EU-lid Verenigd Koninkrijk hiervoor. Dat houdt dus ook in deze landen handel willen blijven drijven met Iran. Volgens het NRC zou het systeem als volgt werken: Iran besteedt wat het verdient aan haar grootste exportproduct olie aan het importeren van producten uit voornamelijk Europa. De bedrijven worden direct betaald door het oliegeld voor hun goederen. Het verschil is dat de deals worden afgehandeld in euro’s in plaats van dollars wat bedrijven “immuun” moet maken. Ook andere landen wil Mogherini toegang geven zo handel te drijven met de Iraniërs.

Met dit systeem hoopt het de straffen van Washington te kunnen ontlopen. Alleen al een deal met een Iraans bedrijf in dollars kan vanaf november resulteren in een miljardenclaim van de Amerikaanse justitie. De Amerikanen voeren weer sancties in tegen het Arabische land door het opzeggen van het nucleaire akkoord. De aankondiging van Trump om uit het akkoord te stappen heeft er al voor gezorgd dat veel bedrijven de banden met Iran doorsnijden. De laatste KLM vlucht op de verbinding Amsterdam-Teheran is inmiddels geland. Nadat de sancties drie jaar geleden werden geschrapt is de export vanuit Nederland explosief gestegen. Voor het akkoord werd er 374 miljoen euro geëxporteerd naar Iran, vorig jaar was dit een miljard euro.

Afbeelding door Klaas Brumann (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh