Handelaren ING weer teruggestuurd naar eurozone door ECB

Onder druk van de Europese Centrale Bank (ECB) moet zo ongeveer de helft van de honderd ING-handelaren die naar Londen was verhuisd, weer terug naar de eurozone. De bank had er net een reorganisatie opzitten, die nu dus weer deels terug moet worden gedraaid. Dit staat op de voorpagina van het Financieele Dagblad. 

De verhuizing van de ING-handelaren van Amsterdam naar Londen, die in 2016 en 2017 plaatsvond, werd binnen het bedrijf al sterk bekritiseerd. Het besluit werd namelijk slechts enkele maanden na de uitslag van het brexitreferendum genomen. Ook was dit besluit onlogisch, omdat je juist het omgekeerde kon verwachten. Andere banken gingen juist weg uit het Verenigd Koninkrijk. Van de honderd handelaren die naar Groot-Britannië verhuisden, kan zo ongeveer de helft weer terug. De handelaren gaan waarschijnlijk naar Amsterdam of Frankfurt.

Brexitbestendig

ING is nu druk in overleg met de ECB, die onderzoekt hoe brexitbestandig Europese banken zijn. Het is de bedoeling dat de banken hun diensten gewoon nog kunnen aanbieden vanuit een van de resterende 27 EU-lidstaten, aldus het FD. Europese banken moeten dus kapitaal en personeel in een EU-lidstaat hebben.

Dit is onder andere slechts nieuws omdat de bank de handel in obligaties, valuta’s en andere financiële producten juist de afgelopen twee jaar heeft verhuisd naar het eiland. Deze handel vond eerst plaats vanuit Amsterdam en Brussel. Ook wordt het lastig om risico’s in bedwang te houden, omdat alle risicomanagers zijn meeverhuisd.

Er werd met de verhuizing voor gekozen om de onderdelen van de marktafdeling in Amsterdam, Brussel en Londen samen te voegen. Deze keuze werd gemaakt omdat de afdeling door nieuwe technologie en kleinere marges onder druk was komen te staan. Op die manier konden er kosten worden bespaard. Het risico dat ING nam door wel naar Londen te gaan, heeft nu dus verkeerd uitgepakt voor de bank.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.