EU wijst Mays plannen voor Brexit af

De Europese Unie heeft de plannen voor de Brexit van de Britse premier Theresa May afgewezen. Dit bleek uit een bijeenkomst van de Europese leiders afgelopen donderdag. Volgens Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, betekent dit niet dat de onderhandelingen daarmee stuk zijn gelopen. Wel begint de tijd te dringen voor de Britten, die op 29 maart 2019 de Europese Unie zullen verlaten.

De Europese regeringsleiders vinden dat May met betere plannen moet komen. Doet zij dat niet, dan dreigt een hele onvoordelige Brexit voor de Britten. Michel Barnier, hoofdonderhandelaar aan de kant van de Europese Unie, liet zich deze zomer al kritisch uit over de plannen van May. In de plannen staat onder andere dat de Britten wel vrij verkeer van goederen willen, maar meer niet van de interne markt. Dit zou betekenen dat de Britten wel zouden gaan controleren op diensten, kapitaal en mensen. Dat gaat er niet in bij de Europese leiders, die vinden dat de interne markt niet op te delen is.

Plannen Brexit

De afwijzing van de EU is een flinke tegenslag voor May, die haar plannen al voor het Britse Lagerhuis moest verdedigen. Daar vonden voorstanders van Brexit haar plannen al te soft, maar deze zijn dus voor de EU niet soft genoeg. May lijkt hiermee in een onmogelijk positie te zijn geraakt: of ze moet met nog ‘zachtere’ plannen komen of er komen misschien wel helemaal geen – door de EU goedgekeurde – plannen.

Ierland

Ook wordt de kwestie rond een fysieke grens in Ierland – tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK) – steeds moeilijker. Als de Britten de EU verlaten, zal de grens daar veranderen. Hoe deze gaat veranderen is nog altijd onzeker, daar is voor beiden partijen nog veel ruimte om te onderhandelen. Mogelijk krijgt Ierland grenscontroles bij de grens met Noord-Ierland (een ‘harde’ grens), maar mogelijk ook niet.

De EU wil dat Noord-Ierland onderdeel blijft van de Europese markt, als noodoplossing. Daarmee zou de grens verschuiven naar de Ierse Zee, tussen Ierland en Groot-Britannië. De Britten zijn echter bang dat daarmee de legitimiteit van het Verenigd Koninkrijk onder druk komt te staan. May vindt deze plannen dan ook onbespreekbaar. Een saillant detail is dat de meerderheid van de Noord-Ieren met het referendum stemde tegen de Brexit.

Geen deal

De Britse minister van Transport Chris Grayling zei vandaag tegen de BBC dat er geen deal komt als de EU geen ander standpunt inneemt wat betreft de grens met Ierland. Volgens Tusk moeten de nieuwe plannen van May er wel gaan komen op 18 oktober, wanneer er weer een EU-top is. Mocht het daar dan ook niet lukken, dan kan er nog een extra top worden georganiseerd in november.

Afbeelding: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.