Beleggers zijn emotionele primaten, de koers van Pharming als belangrijkste argument

Een rapportje en een uitgestelde beslissing resulteren wel vaker in koersfluctuatie, logischerwijs. Bij Pharming gaan beleggers alleen full-on maniakaal de moeder in de verkoop na een non-openbaar rapport van analistenclubje Kempen & Co en uitstel van een FDA-approval. Resultaat? 50% van de beurswaarde verdampte in minder dan een week tijd. Juist dit geeft aan hoe enorm veel beleggers handelen met emotie. 

In januari kwam uit dat Pharming in aanmerking kwam voor onderzoek van de Amerikaanse medicijnen-waakhond, de FDA, waarin gekeken zou worden naar meer mogelijkheden voor het verspreiden van het medicijn Ruconest. Ruconest is op moment van schrijven het paradepaardje van de farmaceut van Nederlandse bodem en moet angio-oedeem gaan behandelen.

Beleggers in de farmaceut reageerden euforisch op de berichtgeving in januari, waardoor de koers zo’n 30 cent mocht bijplussen. In september, de 21e om precies te zijn, zou het FDA zijn onderzoek afronden en leek een akkoord op handen. Hierdoor zou Pharming het medicijn niet alleen beter kunnen aanbieden in de US of A, maar ook op meerdere manieren kunnen toedienen. Handig, levert weer omzet op.

Het is inmiddels september en we zijn inmiddels van een koude medicijnen-kermis terug gekomen; het FDA wil wat meer onderzoek van Pharming alvorens zij een ‘approval’ af gaan geven. Een ‘kleine tegenslag’ als we de bestuursvoorzitter van Pharming mogen geloven, maar de beurs denkt er anders over; de koers zonk gisteren sneller dan een niet nader te noemen passagiersschip in de vorige eeuw. Op zijn dieptepunt verloor Pharming 25% van de beurswaarde op woensdag.

Dit kwam niet alleen door het nieuws rond het FDA, maar ook door een rapport voor klanten van Kempen & Co waarin het koopadvies vervangen werd door een verkoopadvies met koersdoel €0,60, op basis van een slechte concurrentiepositie van Pharming in de Amerikaanse markt. Ruconest zou niet snel genoeg voeten aan de grond kunnen krijgen aan de overkant van de oceaan om concurrenten van zich af te slaan, wat snel zou resulteren in een dalende omzet en terugnemend marktaandeel van met medicijn. Bummer.

Woensdag verlaagde Kempen echter het advies alweer, om het van €0,60 naar €0,40 te schalen. Dit, gecombineerd met de ontwikkelingen bij het FDA, zorgden voor een veldslag op de AEX die de volledige midcap index met zich mee het zwarte gat in trok. En juist dit is het vreemde, want wanneer je verder kijkt dan de berichtgeving, lijkt er niks geks aan de hand met Pharming.

Emotie boven rationaliteit

Beleggers maken overwegingen op basis van gevoel, of op basis van voorgenomen rationaliteit. Echter is het een bekend gegeven dat gisteren het figuurlijke hek van de dam ging en zo vrijwel alle Pharming beleggers wel een plukje verkochten. En juist dit is zo gek, want Pharming is helemaal niet verkoop-waardig. Naast het feit dat het bedrijf al twee kwartalen een toenemende winst mag noteren, is het nieuws rond de FDA helemaal niet zo spannend als het wordt uitgelegd.

Waar aangenomen wordt dat het medicijn is afgekeurd, is het niks anders dan een verzoek tot verder onderzoek. Zie het als het inleveren van je scriptie, waarbij je de laatste hand moet leggen aan je slotconclusie. Is dit dus een enorme koersval waardig? Neen, alles behalve. Het situeert echter wel de enorme spanning die boven de beurs hangt, in de vorm van constante berichtgeving over een ophanden zijnde crisis, de handelsoorlog en de term ‘bear-market’ die om de 5 minuten wel om je oren vliegt. Beleggers worden angstig en maken op basis van deze angst hun keuzes.

Bij Pharming is er echter niks nieuws onder de zon, niets wat een enorme koersval kan verklaren. Er zijn geen toegenomen shortposities (bron: Shortsell.nl) en de cijfers gaan naar verwachting goed uitpakken in oktober. Juist dit zou het fundament moeten zijn van een beurskoers. Hoe doet het bedrijf het, waarom doen ze dit. Maar bij Pharming is er zoveel lucht in het aandeel geblazen op basis van misplaatste emotie, dat de koers vrijwel niet anders kon dan een enorme tik krijgen. Daarom is mijn verzoek aan beleggers: maak eens keuzes op basis van rationaliteit, bewaar het gevoel voor tussen de lakens.

Zoals te merken aan de lichtelijk kritische toon, valt het in de lijn der verwachting dat ondergetekende een positie heeft op Pharming en profijt heeft bij een opwaartse koersbeweging. Dit artikel is echter op geen enkele wijze een advies of een beleggingstip en moet ook niet als zodanig worden beschouwd. Dit betreft een column, geschreven vanuit eigen opinie en bevindingen. DGP Media B.V., handelend als De Geldpers, is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.