Aston Martin gaat volgende maand naar de beurs en wil 6 miljard euro ophalen

Luxe autofabrikant Aston Martin zal op of rond 8 oktober zijn intrede doen op de London Stock Exchange (LSE). Het Britse bedrijf zoekt een waardering van rond de 6 miljard euro. Het wil op 3 oktober de definitieve prijs voor een aandeel Aston Martin bekend maken, deze prijs zal tussen de 17,50 en 22,50 Britse ponden liggen. De prospectus – een rapport over het bedrijf bij een beursgang – zal later vandaag door de autofabrikant worden gepubliceerd.

Aston Martin kondigde vorige maand aan dat het nog voor het einde van het jaar naar de beurs wou. Een kwart van het bedrijf zal verhandeld worden op de Londense beurs volgende maand. Het grootste gedeelte van Aston Martin is in handen van private-equityfondsen uit Koeweit en Italië. Deze investeerders zijn betrokken bij de koers van het bedrijf en zetten in op de lange termijn. Vandaar dat ze zich niet begeven op de beurs. Volgens baas Andy Palmer is er al jaren grote interesse van investeerders die juist wel handelen op indices vertelde hij aan Reuters. Sinds hij aan de leiding is bij de Britse automaker is het meer gaan produceren en verdienen. Het boekt onder zijn leiding recordwinsten, zo groeide in de eerste helft van dit jaar de winst met 14%.

Geen zorgen over Brexit

Mede daardoor wordt er volgend jaar een nieuwe Aston Martin fabriek geopend in het Verenigd Koninkrijk. Daar worden al haar auto’s geproduceerd en het is van plan dat te blijven doen. Ook na de Brexit die waarschijnlijk maart volgend jaar in werking treedt. Het bedrijf is net zoals vele andere Britse zaken flink bezig met het minimaliseren van de impact van het verlaten van de EU. Zo is de autobouwer al flink onderdelen aan het hamsteren in Europa voor het geval er hoge tarieven komen. Zo heeft het haar opslag van motor- en auto-onderdelen bijna verdubbeld. Toch maakt de CEO van het bedrijf dat Max Verstappen’s Red Bull Racing sponsort zich niet al teveel zorgen over Brexit. Waar Aston Martin eventueel klanten zal verliezen op het Europese vasteland, geldt hetzelfde voor concurrenten Ferrari en Lamborghini in het Verenigd Koninkrijk.

Afbeelding door Alexandre Prévot (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh