Amerikanen kunnen 80 miljard dollar aan investeringen Alibaba vergeten

Chinese internetwinkel Alibaba schrapt door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog 80 miljard dollar aan investeringen in het land van president Trump. Volgens topman Jack Ma zouden hiermee een miljoen banen worden gecreëerd. Hij beloofde dit twee jaar geleden na een ontmoeting met toenmalig presidentskandidaat Trump, die nu de aanleiding is dat het plan is geannuleerd.

Voorwaarde voor de flinke investering van Alibaba was een vriendelijke relatie tussen de Amerikanen en Chinezen zegt Ma. Nu Amerika en China elkaar maandag nieuwe importbelastingen op honderden miljarden aan goederen gaan opleggen is daar allerminst sprake van. De rijkste man van China en Trump ontmoette elkaar twee jaar geleden. Ma wou 1 miljoen kleine Amerikaanse bedrijven integreren op Alibaba. Vooral bedrijven uit het gebied waar een flink gedeelte van de achterban van Trump zich bevindt, de zogenoemde Midwest van Amerika.

Een zooitje

Deze bedrijven zouden zo toegang krijgen tot de Chinese markt. Alibaba verkoopt zelf geen producten maar is een doorgeefluik waar producenten hun handel te koop zetten. Jack Ma vreest het ergste en voorspelt dat de handelsoorlog “een zooitje is dat nog twee decennia kan duren.” Volgens de flamboyante zakenman is het zaak dat China op zoek gaat naar alternatieven voor de handel met Amerika. Zo stelde hij voor de fameuze zijderoute weer te gaan bewandelen, Ma noemde expliciet Afrika, Zuidoost-Azië en Europa.

Afbeelding: kremlin.ru (CC BY 2.0), via Flickr

 

 

Rayen Rudrasingh