Airbnb gaat prijzen helderder maken na klacht EU

Woningverhuursite Airbnb heeft toegezegd haar prijzen transparanter te gaan maken. Ook de voorwaarden van het bedrijf gaan op de schop. Deze zomer maakte de commissie bekend dat de huidige praktijken van de omstreden website in strijd waren met de Europese regels. Nu voldoet het aan de eis van de EU en zegt het bedrijf de verborgen kosten meteen in de prijs te gaan verwerken. Dat maakte eurocommissaris Věra Jouravá van Consumentenzaken vandaag bekend.

De commissie wou dit eerst voor het einde van augustus veranderd zien, enkele weken later is er alsnog een oplossing gekomen. Volgens de Brusselse wetten moet het namelijk direct duidelijk zijn wat jij gaat betalen. Nu is het nog mogelijk dat je bij het doorklikken op een woning op Airbnb een hogere prijs te zien krijgt. Bijvoorbeeld omdat er extra kosten voor de schoonmaak of belastingen bovenop komen. Dat is verboden in de Europese Unie en mocht het niet anders kunnen moet er meteen vermeld worden dat er extra kosten kunnen zijn. Niet alleen de onduidelijke kosten waren een doorn in het oog van de eurocommissaris. Ook de voorwaarden bij annulering moesten helderder aldus Jouravá.

Betere bescherming

Airbnb moest met de kritiek uit Brussel aan de slag en verandert niet alleen de prijzen maar ook de algemene voorwaarden. Zo komt er een mogelijkheid compensatie aan te vragen als het contract wordt opgezegd door de verhuurder. Ook gaat het duidelijk maken dat consumenten het recht hebben om niet alleen verhuurders voor de rechter te dagen maar ook Airbnb zelf. Mocht het er niet in slagen dit alles voor 2019 op orde te krijgen hangen er boetes boven het hoofd van de verhuursite. Deze worden niet door de EU opgelegd maar door de individuele lidstaten. Zo heeft Nederland de mogelijkheid het bedrijf voor 900.000 euro op de vingers te tikken.

Afbeelding door Leon Yaakov (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh