Kabinet wil aan zichzelf lenende ondernemers harder aanpakken

Rond de 23.000 ondernemers die zichzelf meer dan vijf ton hebben geleend moeten harder aangepakt worden aldus het kabinet. Minister Hoekstra en staatssecretaris Snel van Financiën bepleiten dat in een brief. De regering wil met het voorstel dat in 2019 in Tweede Kamer wordt ingebracht belastingfraude en de vele onderzoeksuren die deze leningen veroorzaken terugdringen.

Ook willen Hoek en Snel af van de vele discussies rond dit onderwerp. Nu is het nog mogelijk voor ondernemers om zichzelf onbeperkt geld te lenen. De ruim twintigduizend grootaandeelhouders hebben 30 miljard euro uitstaan waar geen belasting over wordt betaald. Dat gaat met het voorstel van de minister en staatssecretaris veranderen. De ondernemers krijgen dan tot 2022 de tijd de schuld terug te brengen onder de 500.000 euro. Alles wat hier boven komt wordt vanaf dan gezien aan een voordeel voor een ondernemer en belast met 28,5%.

Belastingontwijking

Nu is het nog mogelijk om met leningen te voorkomen dat de eigenaren in de hogere belasting box 2 worden ingedeeld. Grootaandeelhouders betalen dit over de voordelen van hun onderneming, bijvoorbeeld over het uitkeren van dividend. Alleen wordt er vaak voor gekozen om in plaats daarvan een belastingvrije lening te verstrekken. Nu krijgen deze ondernemers van het kabinet de kans om alsnog dividend uit te keren met de huidige belasting box 2 die 1,9% lager is dan die van 2022. Men verwacht dat als de ondernemers dit ook echt doen zij op deze manier hun schulden bij het eigen bedrijf kunnen wegwerken. Het zou voor een meevaller voor de staat zorgen van 1,8 miljard euro volgens Rutte III. Op jaarbasis zou deze maatregel 50 miljoen euro extra aan de staatskas toevoegen.

Afbeelding: risastla (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh