Danske Bank CEO stapt op na witwasaffaire van 200 miljard euro

Thomas Borgen CEO van Danske Bank in Estland legt zijn functie neer zodra de bank een vervanger voor hem heeft gevonden. De Estse afdeling van de bank behandelde ruim 200 miljard euro aan betalingen waarvan het grootste gedeelte verdacht was. Zijn aftreden volgt na een rapport waarin vele misstanden aan het licht komen. 

Danske Bank heeft een intern onderzoek ingesteld en de conclusies leiden tot de beslissing van Borgen. Net zoals bij de ING schoot het tekort in het controleren van klanten en negeerde het waarschuwingen van autoriteiten tussen 2007 en 2015. De bank weet niet hoeveel verdacht geld er via hun rekeningen kon worden witgewassen. Wel weet het dat dit geld vooral naar ex-Sovjetstaten is gegaan zoals Rusland, Azerbeidzjan en Oekraïne. Aangezien hun klantenbestand vooral uit deze landen komt. Al in 2007 kwam er een waarschuwing van de autoriteiten in Estland. Ook kreeg het van de Deense tak door dat er duidelijke signalen waren dat er geld werd witgewassen ter waarde van miljoenen roebels per maand. Een medewerker in Estland van Danske Bank trok in 2014 aan de bel over de verdachte overboekingen dit werd echter niet gemeld aan het bestuur.

Falend beleid

Wel probeerde het in dat jaar de misstanden aan te pakken. Alleen concludeert het nu zelf dat het toen niet genoeg heeft gedaan. Toch hebben Borgen en zijn kompanen volgens het interne onderzoek niet hun verplichtingen aan de bank verloochend. De bank merkt de gevolgen van de jarenlange nalatigheid op de beurs. Sinds het begin van deze zaak is het een derde van haar waarde is kwijtgeraakt door het schandaal. Ook de publicatie van dit rapport heeft een negatief effect en zorgde voor een daling van de koers van 5%. Ondertussen doet Amerika navraag over de hele zaak waardoor het ook nog een straf boven het hoofd hangt.

Afbeelding: © Finn Årup Nielsen / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 / GFDL

Rayen Rudrasingh