Directeur TomTom: omzet nog niet in gevaar

Taco Titulaer de financieel directeur van TomTom heeft gereageerd op de flinke klappen die het gisteren kreeg op de beurs. De waarde van het Nederlandse bedrijf kelderde gisteren met een kwart. Dit kwam door een nieuwe deal die een aantal automakers sloten met Google in plaats van TomTom. Mitsibushi, Renault en Nissan laten in de toekomst hun navigatiesystemen aanleveren door het bedrijf bekend van de zoekmachine. Al is er volgens de man verantwoordelijk voor de financiën nog geen reden voor paniek.

Titulaer meldt aan het ANP dat de omzet van de maker van navigatiesystemen nog niet in gevaar komt. De deals in autobranche gaan over auto’s die pas jaren later ook echt in de showroom komen te staan. Daardoor heeft de deal waardoor het bedrijf aan de kant is geschoven nog niet direct effect op de omzet. Al loopt die wel met rasse schreden terug, vorig jaar zette het navigatiebedrijf 400 miljoen euro om. Dit jaar heeft het rond de helft, zo’n 200 miljoen euro aan orders binnengekregen. Volgens de financieel directeur is dit ook niet zo’n bijzondere situatie. Negen jaar geleden kreeg TomTom ook te maken met een dalende koers toen Google Android telefoons aankondigde aldus Titulaer.

Koers blijft dalen

Ondertussen hebben de beleggers het vertrouwen nog niet terug gevonden in het bedrijf. Het aandeel zakte vandaag nog verder door op de AMX, de midkapindex onder de AEX. Met als gevolg dat TomTom nu bijna 30% minder waard is dan aan het begin van de week. Was je op maandag nog 8,51 euro kwijt voor een aandeel is dat op het moment van schrijven 6,02 euro. Verschillende banken verlaagden hun koersdoel voor het aandeel. Grote uitzondering is de ING dat nog steeds vertrouwen heeft in de producent van navigatiesystemen. De bank die onlangs een boete kreeg 775 miljoen euro noemt de koersdaling overtrokken.

Afbeelding: John Karakatsanis (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh