VS heft op 200 miljard dollar aan Chinese producten

President Trump heeft aangekondigd dat de 200 miljard dollar aan importheffingen op Chinese producten waar hij al eerder mee dreigde maandag ingaan. De handelsoorlog tussen twee grootste economieën op aarde bereikt daarmee een nieuw hoogtepunt. Al eerder legde Washington 50 miljard dollar aan importheffingen op aan het land van president Xi Jinping. 

De Chinese-Amerikaanse handelsoorlog is ontstaan omdat Trump zich irriteert aan de goedkope prijzen van Chinese producten. Ook zou China te weinig doen om het kopiëren van producten tegen te gaan. Met de nieuwe maatregelen is er een heffing van 10% op bijna alles wat vanuit China wordt verhandeld richting de VS. Dit gaat echter geleidelijk omhoog, aan het eind van dit jaar komt de heffing uit op 25%. Daarmee krijgen Amerikaanse bedrijven extra tijd om zich aan te passen aan de nieuwe prijzen. Enkele producten die vooral voor consumenten zijn bedoeld ontspringen de dans. Zo kunnen Amerikanen onder andere nog zonder extra kosten smartwatches van Apple kopen of een kinderzitje van Chinese makelij. Eerder leek het dat deze ook extra zouden worden belast door Washington.

The war ain’t over

De Amerikaanse president heeft gewaarschuwd dat China er verstandig aan doet niet te reageren. Want Trump heeft al een plan klaar liggen voor nieuwe heffingen van maar liefst 267 miljard dollar extra. Desondanks heeft China inmiddels aangekondigd ook vanaf maandag met nieuwe heffingen te komen op Amerikaanse producten. Het zegt geen enkele andere mogelijkheid te hebben door de actie van Trump en consorten. Op welke producten en voor welk bedrag precies is nog niet bekend. Toen Amerika eerder dit jaar de eerste belastingen ter waarde van 50 miljard dollar invoerde sloeg Beijing terug met hetzelfde bedrag aan importheffingen. Het lijkt geen positieve ontwikkeling van de gesprekken die China en Amerika voeren, die hebben juist als doel de zwaar verslechterde handelsrelatie te repareren.

Afbeelding: The White House (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh