Contactloos betalen populairste manier om te pinnen

Contactloos betalen is de populairste manier om af te rekenen met de pinpas in Nederland. 51% van de betalingen in juli werd uitgevoerd door het bankpasje tegen de pinautomaat te houden volgens cijfers van Mastercard. Daarmee is het voor het eerst dat het vaker is gebruikt dan het insteken van de pinpas.

Dit jaar steeg het aantal contactloze betalingen met 77%. In heel Europa is de groei nog explosiever, het aantal betalingen verdubbelde bijna met een groei van 97%. Het populairst is het in Tsjechië waar al 93% procent afrekent zonder de pincode in te tikken. Waar wij en de Tsjechen dol zijn op deze manier van betalen zijn de Belgen dat alles behalve. Met een schamele vijf procent lopen ze achter op de rest van het continent. Ook in Frankrijk en Duitsland is het ‘ouderwetse’ insteken van de pinpas nog verreweg het meest populair . Van de Franse betalingen is 26% contactloos, bij de Duitsers is dat 14%.

Nieuwe manieren in ontwikkeling

De zakelijke wereld is druk bezig met het ontwikkelen van meer manieren om contactloos te betalen. Zo is het al een tijdje mogelijk om je smartphone te gebruiken als vervanger van je pinpas. Vorig jaar werd die optie al door meer dan 300.000 Nederlanders gebruikt. Op dit moment is het alleen nog mogelijk voor mensen met een Android mobieltje. Door de lancering van Apple Pay kan er in het buitenland nu ook betaald met de telefoons en smartwatches van de techgigant. Wanneer en of de dienst ook beschikbaar wordt in Nederland is nog niet bekend. Het blijft niet alleen bij smartphones ook het contactloos betalen met bijvoorbeeld armbandjes komt steeds dichterbij. Sinds begin dit jaar is ABN AMRO bezig met het testen van zogenaamde wearables. Een paar honderd proefkonijnen kunnen daardoor betalen met horloges, ringen, sleutelhangers en armbanden.

Afbeelding: socialmediasl444 (CC BY 2.0) via Flickr

 

Rayen Rudrasingh