Morgan Stanley bereidt zich voor op handel bitcoin

De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley gaat het voor zijn klanten mogelijk maken om in financiële producten te beleggen die direct met bitcoin verbonden zijn. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Klanten van Morgan Stanley kunnen dan handelen in price return swaps, derivaten die de prijs van bitcoin als onderliggende waarde hebben. Beleggers hebben daarbij de keuze om te hopen op een koersstijging (‘long gaan’) of een koers daling (‘short gaan’).

Technisch is de bank er al klaar voor; de systemen om deze producten te verhandelen heeft Morgan Stanley al. Het is alleen nog de vraag of de klanten van de investeringsbank de producten ook daadwerkelijk willen. Als duidelijk wordt dat er vanuit de klanten behoefte is aan deze producten én het initiatief is intern beoordeelt en goedgekeurd, dan zal de bank de derivaten gaan aanbieden.

Niet de eerste

Met het aanbieden van deze complexe financiële producten volgt de Amerikaanse bank andere bedrijven op Wall Street die het mogelijk maken voor hun klanten om de cryptomarkt te betreden. De Amerikaanse banken Goldman Sachs en Citigroup gingen Morgan Stanley al voor; zij gaven al eerder aan afgeleide producten van bitcoin aan te gaan bieden.

De bank gaat directe handel in cryptocurrencies niet aanbieden, gaf CEO James Gorman eerder al aan bij Bloomberg. De derivaten die nu aangekondigd zijn door Morgan Stanley zijn gebaseerd op futures: financiële producten waarbij men handelt op basis van wat zij denken dat het onderliggende product in de toekomst waard is.

Afbeelding: Jenix89 (Publiek domein), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.