Europese Commissie zegt nee tegen fusie T-Mobile en Tele2

In de huidige vorm is de Europese Commissie tegen de fusieplannen van T-Mobile en Tele2 in Nederland. De Commissie vindt dat het slechts is voor de concurrentie op de telecommarkt. Het vreest voor hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie.

T-Mobile en Tele2 zijn momenteel de nummer 3 en 4 op de Nederlandse telecommarkt, achter nummer 1 KPN en nummer 2 VodafoneZiggo. De Europese Commissie, het Europese orgaan dat verantwoordelijk is voor mededinging, denkt dat de fusie in de huidige vorm slecht is voor de consumenten.

In juni van dit jaar kondigde de Commissie al een onderzoek aan en sprak het z’n zorgen uit over de fusie. De Commissie was bang dat de prijzen zouden stijgen, de keuze zal verminderen en er minder ruimte zou komen voor innovatie.

Drie aanbieders

Volgens het Europese orgaan moeten er veranderingen komen in de fusieplannen die de concurrentie niet in de weg staan. Met de huidige plannen zouden er nog maar drie aanbieden overblijven op de markt. De bedrijven kunnen zich niet vinden in de conclusie van de Europese Commissie.

Het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom, is verrast dat de Commissie het niet heeft over de specifieke kenmerken van de Nederlandse markt en de voordelen voor de consument niet benoemt. Volgens de bedrijven is de fusie nodig om de kosten voor een 5G-netwerkt te dragen.

Afbeelding: Mike Mozart (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Advertentie