Turkse centrale bank negeert Erdogan en verhoogt rente

De Turkse centrale bank heeft besloten haar rente te verhogen naar 24 procent, een stijging van ruim 6 procentpunt. De centrale bank is onafhankelijk en daardoor kon het de wensen van president Erdogan in de wind slaan. Die had eerder vandaag opnieuw aangegeven dat de rente wat hem betreft juist lager moet worden. 

Die uitspraken zorgden er voor dat de lira die in crisis verkeert haar koers verder zag dalen. De beslissing van de centrale bank een paar uur later heeft juist een tegenovergesteld effect. De wisselkoers ten opzichte van de euro daalde met 0,4 lira naar 7,6 lira voor een euro. Erdogan bepleit juist dat de verhoging van rentetarieven voor meer inflatie zorgt. Ook viel hij de centrale bank aan voor het missen van doelstellingen om de inflatie in het land te beteugelen. Wel benadrukte hij de onafhankelijkheid van de financiële instelling en dat zij zelf beslissingen nemen.

Erdogan heeft wel de leiding genomen bij het Turkse staatsinvesteringsfonds. Deze heeft aandelen in een flinke groep Turkse bedrijven waaronder Turkish Airlines en Turk Telecom. Ook probeert hij de problematiek op te lossen door buitenlandse munten te weren op de woningmarkt. De Turkse lira verkeert dit jaar in een crisis door een zwaar verslechterde relatie met Amerika. Turkije houdt een Amerikaanse kerkleider vast op verdenking van spionage, tot ergernis in Washington. Mede daardoor is de munt dit jaar bijna de helft minder waard geworden ten opzichte van de de euro. Een jaar geleden kreeg je in plaats van de 7,6 lira van dit moment nog rond de vier lira voor een euro.

Afbeelding: Jeff Djevdet (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh