Apple keynote maakt geen indruk op beleggers, misschien ten onrechte

De presentatie van de nieuwe iPhone modellen gisteren heeft weinig indruk gemaakt op beleggers. Waar de discipelen van het Amerikaanse merk euforisch werden van de keynote daalde de koers zelfs licht na de bekendmaking. Het bedrijf van een biljoen dollar noteerde een kleine daling van 1,2 procent op de NASDAQ. Een aandeel in het bedrijf is op het moment van schrijven 221 dollar waard.

Zoals traditioneel bij de lancering van de nieuwste iPhone zijn de prijzen gestegen. Dat terwijl techexperts klagen dat de nieuwste variant van de telefoon weinig vernieuwend is. Iets waar het bedrijf al jaren van wordt beschuldigd. De duurste iPhone kost maar liefst 1659 euro daarvoor krijg je het meest geavanceerde model. Ook het goedkoopste model is met 749 euro weer duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is het goedkoopste model de iPhone SE uit het aanbod geschrapt. Zo zorgt het er voor dat de instapprijs voor een iPhone jaarlijks iets toeneemt. Het lijkt een belangrijke tactiek te zijn voor het bedrijf. Het aantal producten dat Apple verkoopt stijgt namelijk niet bijzonder.

Slimme strategie?

De reden dat het blijft groeien is dat haar klanten simpelweg bereid zijn meer te betalen. Zo zou de nieuwste line up van producten wel eens een slimme zet kunnen zijn geweest. Zo schrijft CNBC dat het flink goedkoper maken van het model van vorig jaar – de iPhone X – wel eens mensen zou kunnen verleiden die vorig jaar oversloegen. Het goedkoopste model van de X was vorig jaar namelijk een gortige 1,159 euro. Daarnaast blijft een iPhone haalbaar voor mensen in ontwikkelingslanden. Zij kunnen terecht bij de oude modellen zoals de iPhone 7 & 8. Doordat alle nieuwe modellen weer flink duurder zijn blijft de winstmarge hoog. Waar het ook nog een voorsprong heeft is door de diensten die ze aanbieden zoals Apple Music. Concurrenten als Samsung en LG kunnen daardoor niet aan de techgigant tippen.

Afbeelding: Don DeBold (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh