Amsterdam kan weer mediabedrijf verwelkomen door Brexit leegloop

Amsterdam probeert de rol van media en technologie hoofdstad over te nemen van Londen en met succes. Het zoveelste mediabedrijf opent haar deuren in onze hoofdstad meldt Bloomberg. Aanbieder van sportstreams DAZN opent een ontwikkelingscentrum in de stad. Daarmee is het in gezelschap van onder andere Amazon, Netflix en Uber die al eerder kantoren openden aan de Amstel. 

Volgens Ben Lavender van DAZN kwam “er geen enkele optie in de buurt van Amsterdam.” Reden daarvoor is de infrastructuur van de stad en de mogelijkheid het beste techtalent naar de stad te lokken.” Ook het hoge aantal Engelse sprekers die ook nog eens hoogopgeleid zijn maken het een aantrekkelijke optie. Het bedrijf dat zijn basis nu nog in Londen heeft staan probeert te concurreren met de traditionele sportzenders. Zo bieden zij op dit moment streams aan van de Spaanse voetbalcompetitie en bokswedstrijden in 20 landen.

Effectieve strategie

Jeroen Nijland van het agentschap voor buitenlandse investeringen is uiteraard in zijn nopjes met de nieuwste aanwinst. Volgens hem onderstreept het “dat we snel een van de mediacentra van de wereld aan het worden zijn.” De inspanningen van de overheid om Amsterdam te promoten aan buitenlandse bedrijven als alternatief na de Brexit lijkt dus succes te hebben. Sommige mediabedrijven hangt naast meer kosten een extra probleem boven het hoofd. Vanuit het Verenigd Koninkrijk kan nu nog worden uitgezonden met uitzendrechten die gelden in de hele Europese Unie.

Dat vervalt uiteraard als de Britten de EU ook echt gaan verlaten, waarschijnlijk in maart volgend jaar. De breuk met de Europese Unie zorgt er voor dat er een leegloop van bedrijven is ontstaan op de Britse eilanden. Ook de onzekerheid over de hoe de scheiding er uit gaat zien maakt maar het land onaantrekkelijker voor bedrijven. Niet alleen Amsterdam profiteert daarvan maar bijvoorbeeld ook Frankfurt. Sinds de uitslag van het referendum hebben minstens 20 banken toegezegd daar kantoren te openen om in de EU en haar interne markt te blijven.

Afbeelding: Lauren Manning (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh