Erdogan stelt zichzelf aan als voorzitter Turks investeringsfonds

Het investeringsfonds van de Turkse overheid – het Turkey Wealth Fund –  heeft een nieuwe voorzitter. President Tayyip Erdogan heeft de leiding ontslagen en zichzelf benoemd als de nieuwe baas van het fonds. Verder is er in het bestuur een plek gereserveerd voor zijn schoonzoon en minister van Financiën Albayrak. Het fonds heeft een portefeuille die tientallen miljarden waard is.

De dagelijkse leiding zal de verantwoordelijkheid worden van de nieuwe algemeen directeur Zafer Sonmez. Het is niet zijn eerste functie bij een staatsfonds want hij werkte al eerder voor die van Maleisië. De reden voor de grote schoonmaak is de onenigheid binnen de leiding, praktisch sinds de oprichting loopt deze moeizaam. Zij kwamen er niet uit wat er met de aandelen moest gebeuren. Dit kwam omdat er geen duidelijke strategie was bepaald bij de oprichting van het fonds. Het Turkey Wealth Fund heeft onder andere een aandeel van 49% in Turkish Airlines. Het heeft alleen belangen in Turkse bedrijven. Zo bezit het onder andere aandelen in de nationale telecommaatschappij, olieraffinaderij en spoorwegen.

Het fonds werd twee jaar geleden opgetuigd na de mislukte staatsgreep in Turkije met als doel de Turkse economie weer stabieler te maken. Alle aandelen in handen van de Turkse overheid werden samengebracht in dit fonds. Het is niet de eerste financiële instantie waar Erdogan het voor het zeggen heeft. Zo is hij de enige die mensen mag aanstellen bij de Turkse centrale bank. Na het referendum in juni waarbij hij meer macht kreeg kondigde hij al aan zich meer bezig te gaan houden met de economie. Op dit moment verkeert de Turkse munt de lira in een crisis. Onder andere door de toegenomen macht van de president en sancties vanuit Amerika.

Rayen Rudrasingh