Ministers steunen OM bij schikking ING

De schikking met de ING heeft voor veel onvrede gezorgd in de samenleving en ook de financiële sector zelf. Ministers Wobke Hoekstra (Financiën) en Sander Dekker (Rechtsbescherming, foto) vinden dat de schikking die met de ING is getroffen de beste oplossing is. Met een gang naar de rechtbank kunnen niet dezelfde eisen worden afgedwongen die het OM nu heeft opgelegd aan de ING. 

De rechter is alleen in staat een boete op te leggen aan de bank. Nu moet door de schikking de structuur binnen het bedrijf grondig op de schop. Vandaag sneuvelde al de eerste bestuurder. Beide ministers vertrouwen op het oordeel van het Openbaar Ministerie die de deal sloot met de ING. Ook de De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een positief advies gegeven over de schikking. Het OM heeft gekeken of er individuen konden worden vervolgd voor de witwasaffaire. Echter ontdekte het dat niemand persoonlijk de nalatigheid bij het controleren van klanten kon worden verweten. ING trof vorige week een schikking van 775 miljoen euro met het OM. Verder vinden de ministers het te prijzen dat de bank mee heeft gewerkt aan het onderzoek en haar fouten heeft toegegeven. Ook zou de uitkomst van deze zaak een duidelijke waarschuwing zijn aan de rest van de financiële sector.

Rechtszaak nog altijd mogelijk

Dat Hoekstra en Dekker de uitkomst als de beste oplossing zien betekent echter niet dat de zaak niet voor de rechter zal komen. Want als het aan Pieter Lakeman ligt gaat de bank van topman Ralph Hamers zich alsnog melden voor de rechter. De politiek activist die een grote rol speelde in de val van de DSB Bank door op te roepen aan klanten om hun geld daar weg te halen. De ‘waakhond’ is een artikel 12 procedure gestart, dit zorgt er voor dat het Gerechtshof in Amsterdam de situatie zal gaan bekijken. Oordeelt die dat er een grote kans is op vervolging dan is het OM verplicht een zaak te starten tegen ING. Volgens Lakeman draaien aandeelhouders nu op voor fouten van bestuurders. Ook vindt hij het uitermate schadelijk als de ING-bestuurders wegkomen met hun daden.

Afbeelding: EU2016 NL (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh