Eerste kop rolt in top ING na witwasschandaal

De eerste topman bij ING die moet vertrekken na de witwasaffaire is financieel directeur Koos Timmermans. Het afgezette lid van de raad van bestuur was verantwoordelijk voor de Nederlandse afdeling van de bank. De president-commissaris van ING Hans Weijers zegt dat het belangrijk is dat ook in de top verantwoordelijkheid wordt genomen. Het bedrijf ontsloeg eerder al meerdere werknemers die hun werk niet goed uitvoerden waardoor het witwassen kon doorgaan.

Timmermans blijft voorlopig nog aan tot dat de bank een opvolger heeft gevonden. Hij was voor de volledige periode dat de bank te kort schoot bij het controleren van witwassen bestuurder. Ondertussen is de positie van die andere topman Ralph Hamers nog in het geding. Er werd na de bekendmaking van de schikking opgeroepen dat er kritisch naar het functioneren van de grote baas bij de ING moet worden gekeken. Ook heeft financieel activist Pieter Lakeman – betrokken bij de val van de DSB Bank – een artikel 12 procedure gestart. Daardoor gaat het Gerechtshof in Amsterdam kijken of er alsnog een vervolging van ING dan wel Hamers moet komen. Mocht het tot de conclusie komen dat vervolging haalbaar is vervalt de deal die het OM heeft met de bank. Het Openbaar Ministerie is namelijk dan verplicht om ING te vervolgen.

Geschikte oplossing

ING sloot vorige week een akkoord met het Openbaar Ministerie over een schikking van 775 miljoen euro. Volgens het OM heeft ING zijn rol als poortwachter niet goed vervuld. Daarom betaalt het nu een boete van 675 miljoen euro plus 100 miljoen euro wat bestemd is als terugbetaling. De bank heeft volgens het OM niet voldoende heeft gedaan om witwassen te voorkomen. Het zou hebben bezuinigd op het personeel dat verdachte transacties moest controleren waardoor criminele klanten tussen 2010 en 2016 hun gang konden gaan. Ook heeft De Nederlansche Bank (DNB) heeft ING meerdere keren gewaarschuwd om scherper te letten op het gedrag van haar cliënten, waarschuwingen die door de bank werden genegeerd.

Afbeelding: ING Group (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh