Duurdere zorg laat premie ruim 100 euro stijgen

De prijzen in de zorg stijgen en dat gaat de verzekerde ook merken in de portemonnee. Bronnen die ingewijden zouden zijn van het kabinet beweren dat de basispremie volgend jaar op 1432 euro zal liggen. Dat is op maandbasis 10 euro extra op de rekening van de zorgverzekeraar. Dat ligt flink hoger dan de stijging van dit jaar, toen de premie ‘slechts’ steeg met 1,50 euro. Het is echter slechts een suggestie die het kabinet aangeeft, de zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf hun prijzen.

Een van de redenen voor de toename is de betere lonen in de zorgbranche. Dit heeft te maken met het aantrekken van de economie maar ook door een fout in de berekening van vorig jaar. De premie voor 2018 werd te hoog geschat. Waardoor onder andere gepensioneerden en werkgevers op een te hoge premie uitkwamen. Dat is in de nieuwe berekening dus recht getrokken door Rutte & co. Dat is niet de enige manier waarop gepensioneerden een rol spelen in een steeds duurdere zorg. De vergrijzing is een grote factor in de toenemende kosten. Met de ontwikkeling van de medische wetenschap zijn er ook veel nieuwe en verbeterde behandelingen aan het zorgpakket toegevoegd. Dit zorgt er voor dat er veel meer van zorg gebruik wordt gemaakt.

Minimum in de plus

Het vast zetten van het eigen risico op 385 euro op jaarbasis draagt op veel kleine schaal bij aan de oplopende premie. Voor mensen met een minimuminkomen komt er ook extra zorgtoeslag. Alleenstaanden kunnen tot 92 euro extra krijgen uit de overheidspot. Voor huishoudens met meerdere mensen kan dat oplopen tot 277 euro. Die laatste groep gaat er dus ondanks de stijgende zorgpremie waarschijnlijk op vooruit. Voor het antwoord of deze cijfers ook werkelijkheid gaan worden zal men moeten wachten tot Prinsjesdag volgende week dinsdag.

Afbeelding: Tom Hart (CC BY 2.0) via Flickr

 

 

Rayen Rudrasingh