ING House

ING dreigt rol als huisbankier van Amsterdam te verliezen

Na de ophef van vorige week dreigt ING haar rol als huisbankier van de gemeente Amsterdam te verliezen. In 2019 zou de gemeente opnieuw gaan kijken bij welke bank het de financiële huishouding wilt stallen, maar die datum is naar voren geschoven. 

Het Financieele Dagblad meldt dat de wethouder die hiervoor verantwoordelijk is, Udo Kock (D66), dit doet vanwege de ophef van afgelopen week rond de schikking die ING deed met het Openbaar Ministerie wegens witwassen. De bank betaalde een bedrag van 775 miljoen euro omdat de bank te weinig deed tegen de witwaspraktijken die via ING gingen.

Compliance

De gemeente Amsterdam zou in 2019 een aanbesteding doen voor de rol van huisbankier. Met de vervroeging van deze datum wil Kock een signaal afgegeven aan Amsterdammers en aan ING, zegt hij tegenover het FD. Hij wil hiermee bereiken dat de compliance, de naleving van wetten en regels, beter wordt.

Kock is tevreden over het werk van ING, maar kan naar eigen zeggen zijn ogen niet sluiten voor wat er is gebeurd. Zijn fractie riep tijdens de rel over de beloning van ING-topman Ralph Hamers al op om van huisbankier te wisselen. (Lees: Code Banken wordt ‘nog strenger’ na incident salaris ING-topman)

Het is echter lastig voor andere partijen om huisbankier te worden van de gemeente Amsterdam en de partijen die dat wél kunnen, ook in boetes kregen en in opspraak raakten. “De gehele sector bancaire sector moet zich achter de oren krabben”, zegt Kock tegenover Het Parool. Als de gemeente dan uiteindelijk weer uitkomt bij ING, wat geen onwaarschijnlijke uitkomst is, dan is deze keuze volgens Kock in ieder geval wel onderbouwd.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.