Beursgang Volvo uitgesteld door handelsoorlog

De beursgang van autofabrikant Volvo is uitgesteld. De Chinese eigenaren, Geely, waren in eerste instantie van plan om de Zweedse automaker dit jaar nog te introduceren op de beurs. Dit nieuws kam tot ons via de Financial Times.

De Amerikaanse zakenkrant schrijft dat de beursgang van Volvo is uitgesteld vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China. Waren de plannen nu doorgezet, dan was de introductie van Volvo op de beurs de grootste in Zweden sinds telecombedrijf Telia.

Timing

Geely hoopte met de beursgang zo’n 30 miljard dollar op te halen bij investeerders. Dat bedrag werd al als hoog gezien door analisten en lijkt nu nog moeilijker te halen met de onrustige markt. Håkan Samuelsson, CEO van Volvo, zegt tegenover de Financial Times over de beursgang: “Het is nog steeds een optie, een realistische, maar hij zal niet nu gaan plaatsvinden. The timing moet optimaal zijn.”

Volgens Samuelsson zijn de condities op dit moment niet goed genoeg voor de beursgang en dat er stabiele marktcondities nodig zijn. Hij zei dat het moeilijk was om te voorspellen wat de uitkomst van de handelsoorlog zou zijn.

De Zweedse automaker heeft fabrieken in Europa en in China. Daarnaast heeft het een gloednieuwe fabriek in de VS. Het bedrijf heeft plannen om in 2021 met een zelfrijdende auto op de markt te komen. Volgens CEO Samuelsson is er geen haast met de beursgang.

Afbeelding: IFCAR (publiek domein), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.