‘Werkachterstanden ING bedreigen bedrijfsvoering’

Nog meer ellende voor ING, nu blijkt dat de bank enorme achterstanden heeft op het werkprogramma. Door deze achterstanden komt hun eigen bedrijfsvoering in gevaar. ING heeft niet alleen problemen met de witwasaffaire, maar ook met bijvoorbeeld het IT-systeem. Dit melden onze collega’s van het FD.

Uit een intern document zou blijken dat de bedrijfsvoering in gevaar komt, wat vertelt werd bij een presentatie in augustus aan eigen managers in de Benelux. Er wordt gesproken van een ‘kritieke toestand’ door de reeks aan problemen bij ING. In de Benelux zou het afgelopen kwartaal alleen al gaan om 328 grote incidenten, waarvan twee ‘kritiek’.

Incidenten

Er doen zich bij de bank problemen voor met bijvoorbeeld de kredietportefeuille, het IT-systeem en een falend financieel-economisch klantenonderzoek. En natuurlijk de witwasaffaire. Het aantal grote problemen dat niet binnen de toegestane tijd is opgelost bedraagt nu 31%. ING zit in de problemen omdat het aantal incidenten stijgt en het oplossingspercentage daalt.

De IT-problemen zijn er vooral in België, de systemen voldoen op 5 van de 7 punten niet aan de eisen. In Nederland zijn de problemen iets minder erg. Ingewijden vertellen aan het FD dat de problemen ontstaan zijn omdat een fusie van de Nederlandse en Belgische bedrijfsvoering voorrang krijgt van de bedrijfsleiding.

Beurs

Het aandeel ING verloor op de beurs 2.06% sinds de incidenten bij de bank zich achter elkaar opstapelen. Maandagavond stond het aandeel nog op 11,68 euro, deze vrijdagochtend is dat gedaald naar 11,45 euro. De berichtgeving begon met de megaschikking die ING deed, van bijna 800 miljoen euro. Hierdoor werd topman Ralph Hamers in het publieke debat ter discussie gesteld. Daarna kwam naar buiten welke dubieuze klanten met de witwaspraktijken wegkwamen.

Afbeelding: ING Nederland (CC BY-SA 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.