Uber hard op weg naar de beurs in 2019

Taxiservice Uber ligt op koers voor een entree op de beurs volgend jaar zegt CEO Dara Khosrowshahi. Voorwaarde is wel dat de situatie op de markt dat toestaat. Daarmee is het waarschijnlijk dat het de grootste beursgang aller tijden zal worden. Het record staat op naam van Alibaba dat 21 miljard dollar ophaalde bij haar Initial Public Offering (IPO). Laatst verkocht Uber 15% van haar aandelen voor 48 miljard dollar, iets meer dan 40 miljard euro.

De grote baas van het bedrijf vreest verder ook niet voor concurrent Lyft. Dat is ook bezig met een beursgang en zal waarschijnlijk voor haar grote concurrent op de markt verschijnen. Volgens Khosrowshahi is de markt zo groot dat er genoeg kapitaal is om Uber, Lyft en andere vervoersbedrijven te financieren. Ook maakte hij duidelijk dat Uber geen afscheid zal nemen van haar Advanced Technologies Group.

Dat houdt zich bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. De tests zijn voorlopig stopgezet nadat in maart een van de tests een dodelijke afloop had. Uber hoopt eind dit jaar weer verder te gaan met het testen van de auto’s zonder bestuurder. Het zal dat samen doen met het Japanse automerk Toyota. De Japanners hebben 500 miljoen dollar geïnvesteerd in Uber om te werken aan de ontwikkeling van bestuurdersloze bolides.

Autoriteiten

Ondanks dat de opbrengst van een beursgang historisch zou zijn is het nooit rustig rond de taxiapp. Zo werd Uber onderzocht op verdenking van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ook heeft het de Amerikaanse justitie achter zich aan. Het bedrijf heeft zich eventueel schuldig gemaakt aan omkoping. Ook is er omstreden software die Uber-chauffeurs gebruiken. Het moet hen helpen de diensten die officieel het transport in een bepaalde stad of streek beheren te ontlopen. Khosrowshahi denkt niet dat de lopende onderzoeken een rol zullen spelen in de timing van de beursgang.

Afbeelding: Uber.com

Rayen Rudrasingh