OM-rapport onthult honderden miljoenen aan ING-misstanden

Er is naar buiten gekomen welke dubieuze klanten wegkwamen met witwaspraktijken bij de ING. Eerder bleek al dat steekpenningen ongestraft konden worden overgemaakt naar de dochter van de voormalig Oezbeekse president. Nu blijken uit Onderzoek Houston van het Openbaar Ministerie (OM) nog meer verdachte witwaspraktijken die zijn toegelaten door de bank. Onder andere een bedrijf dat gevestigd is op Curaçao kon voor een flink bedrag buit maken door de nalatigheid van de ING.

Over een periode van vier jaar – tussen 2010 en 2014 – kon het 150 miljoen euro aan creditcard transacties overmaken via de rekening bij de bank. Op die manier kon het geld witwassen voor derden. ING is per wet verplicht klanten te controleren en wist in dit geval niet wat het bedrijf eigenlijk deed voor de kost. De Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova blijkt van het Russiche Vimpelcom via een ING-rekening 55 miljoen euro te ontvangen.

Het Openbaar Ministerie kreeg al in 2012 een vermoeden dat er iets verdachts speelde rond de rekening van de Russen. Toch duurde het tot 2015 voordat ING de samenwerking met Vimpelcom ook echte beëindigde. Het is een van de voorbeelden dat de bank niet wou luisteren, niet alleen naar het OM maar ook naar De Nederlandsche Bank (DNB). Die zou ING meerdere keren hebben gewezen op haar wettelijke verplichting zijn klanten beter te screenen. Het leidde er toe dat ING-topman Ralph Hamers diep door het stof ging gisteren.

Zware dag

De bekendmaking van Onderzoek Houston volgt na een zware dag voor de grootste bank van Nederland met ruim 8 miljoen klanten. Het bereikte een akkoord met het OM over geleden schade door de wantoestanden binnen het bedrijf voor 775 miljoen euro gisteren. Het op de vingers tikken van Hamers & co. zorgt voor een grote schoonmaak binnen het bedrijf. Ook hoeven sommige werknemers van de ING dit jaar niet te wachten op een mooie bonus. Voor Hamer en zijn raad van commisarissen zijn de zorgen niet voorbij. De schade die bank van de oranje leeuw aan het vertrouwen in de finaciele sector heeft toegebracht wordt niet in dank afgenomen. Ook wil de minister van Financiën Hoekstra meer weten over de deal die bank met het OM heeft gesloten.

Rayen Rudrasingh