De DSB verhoren: bankrun had gestopt kunnen worden

Het is de laatste dag dat voormalig DSB Bank topman Dirk Scheringa betrokkenen verhoort over de val van de bank in 2009. Tijdens het verhoor van Benno van der Zaag  heeft het voormalig hoofd communicatie bij de Nederlandsche bank (DNB) bekend dat DNB niks deed om bankrun te voorkomen. Een artikel van de Volkskrant zorgde voor flinke paniek bij klanten van Scheringa’s bank.

Het leidde het einde in van de DSB Bank, veel klanten haalden in paniek hun rekeningen leeg in oktober van 2009. De Volkskrant had naar buiten gebracht dat Scheringa een noodregeling had aangevraagd voor zijn bank. De Nederlandsche Bank had het leed kunnen verzachten door een persbericht naar buiten te brengen maar deed uiteindelijk niks blijkt uit de verklaring. Van der Zaag geeft toe dat er wel naar de gevolgen van het artikel is gekeken maar dat het een hectische dag was. Men was toen al bezig met het aanvragen van een tweede noodregeling nadat de eerste was afgewezen. Ook was er al een persconferentie belegd voor die dag.

Scheringa’s strijd

Verschillende betrokkenen bij het DSB Bank drama werden deze week verhoord door Scheringa en zijn advocaat Gert-Jan Knoops. Doel is om de naam van de voormalig voorzitter van AZ te zuiveren en 830 miljoen euro aan schade terug te krijgen. Zoveel staat er namelijk op dit moment nog open bij verschillende schuldeisers. Onder de naam DS Claim heeft Scheringa een onderzoek laten uitvoeren waar uit zou blijken dat “cruciale onderdelen niet zouden kloppen”. Het verhoorde deze week naast van der Zaag nog vijf andere DNB-medewerkers uit de tijd van de bankrun. Daarmee is het einde nog niet in zicht, als het aan Scheringa en Knoops ligt gaan grotere namen zich ook melden in de rechtbank voor uitleg. Eerder lieten zij weten ook de toenmalig president van de DNB Nout Wellink en minister van Financiën Wouter Bos te willen horen.

Afbeelding: Wouter Engler (CC BY-SA 4.0) from Wikimedia Commons

Rayen Rudrasingh