Topman ING ter discussie en minister wil uitleg

De schikking die het Openbaar Ministerie met de ING heeft getroffen in de witwasaffaire heeft tot verschillende reacties geleid vanuit de financiële wereld en politiek. Zo vindt de directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) Paul Koster dat topman Ralph Hamers kritisch bekeken moet worden. In gesprek met BNR Nieuwsradio noemde hij het logisch als de raad van commissarissen zich afvroeg of Hamers wel moet aanblijven.

Ook merkte de directeur op dat de witwasaffaire het vertrouwen in de financiële sector verder aantast. Het is een nieuwe teleurstelling voor de VEB-leden die daar in investeren. Hij voegt er aan toe dat beleggers er van uit moeten kunnen gaan dat zulke belangrijke aandachtspunten – zoals het bestrijden van witwassen – alle prioriteit krijgen. ING betaalt 775 miljoen euro aan de overheid waarvan 100 miljoen als boete voor nalatigheid in het controleren van klanten en transacties tussen 2010 en 2016. Daarmee is het de grootste schikking die is getroffen in de geschiedenis van het Openbaar Ministerie.

Hamers gaf toe dat ING niet voldoende heeft gedaan om misbruik van haar diensten voor witwaspraktijken te voorkomen. In een toelichting liet hij weten dat “van de ING mag worden verwacht dat het alles doet tegen witwassen. Het OM heeft tekortkomingen geconstateerd en daar doen we niets aan af”. Eerder vandaag liet minister van Financiën Wopke Hoekstra weten dat hij meer uitleg wil over de schikking die is getroffen tussen het OM en de bank. Ook hij benadrukte de schade die de ING heeft veroorzaakt in het vertrouwen in de sector. De minister wil na het bestuderen van de overeenkomst zo snel mogelijk aan tafel met de raad van commissarissen van de ING en het OM.

Afbeelding: ING Nederland (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh