ING betaalt bijna 800 miljoen aan OM na witwasaffaire

ING heeft een akkoord bereikt met het Openbaar Ministerie over een schikking van 775 miljoen euro. De bank moet dit bedrag betalen omdat het OM vindt dat ING niet voldoende heeft gedaan om witwassen te voorkomen. Het zou hebben bezuinigd op het personeel dat verdachte transacties moest controleren waardoor klanten tussen 2010 en 2016 hun gang konden gaan.

Volgens het OM heeft ING zijn rol als poortwachter niet goed vervuld. Daarom betaalt het nu een boete van 675 miljoen euro plus 100 miljoen euro wat bestemd is als terugbetaling. Een bank is verplicht om haar klanten goed door te lichten en verdachte overboekingen te melden. In 2016 werd er een onderzoek gestart door het FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst). Aanleiding was dat meerdere ING klanten een strafrechtelijk onderzoek naar hun praktijken hadden lopen. Een van de klanten waarbij ING nalatig zou zijn geweest is VimpelCom. Dat betaalde miljoenen aan steekpenningen aan het regime van Oezbekistan via een ING-rekening. Een exemplarisch voorbeeld van de handelswijze van de bank, aldus het Openbaar Ministerie.

De Nederlansche Bank (DNB) heeft ING meerdere keren gewaarschuwd om scherper te letten op het gedrag van haar klanten. Het OM zegt dat de bank daar te weinig aan heeft gedaan. De topman van de bank Ralph Hamers (foto) geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. Volgens hem was er ‘onvoldoende afstemming’ en een ‘mankement in de samenwerking’. Op zijn beurt is de ING weer bezig met het aanpakken van betrokken medewerkers. Het heeft geen aanwijzingen dat er bewust is gefaciliteerd bij witwassen. Wel hebben sommige managers hun werk niet goed uitgevoerd. De maatregelen die zijn genomen gaan van het intrekken van bonussen tot ontslag.

Afbeelding: ING Nederland (CC BY 2.0) via Flickr

 

 

 

Rayen Rudrasingh