Code Banken wordt ‘nog strenger’ na incident salaris ING-topman

Ken je dat probleem met die salarissen van topmannen? En ken je ook dat incident waar Ralph Hamers mee te maken kreeg, topman bij ING? Om exact dat incident scherpt de Nederlandse Vereniging van Banken de Code Banken aan. Zo houdt de bankensector vertrouwen en wordt de maatschappelijke onrust over het probleem minder, hopen ze.

Throwback Doomsday

Even een snelle erecap van het incident waarbij Ralph Hamers in een klap bij de grote jongens hoorden. De CEO van ING kreeg namelijk een salarisverhoging van 1,1 miljoen naar 3 miljoen euro. Hij verdiende dus al niet slecht (namelijk 1,9 mln euro) en nu ging kreeg hij er meer dan 50% bij! Op zich is dat natuurlijk niet erg, maar wel als het gebeurt bij een bank die in 2008 door de overheid uit een faillissement geholpen is. Dan is het vervolgens niet fair tegenover de bevolking om een salarisverhoging van 1,1 mln te realiseren. De ING is met belastingcenten uit de brand geholpen, dan willen ze dat niet terugzien in een nog dikkere auto van de CEO.

We worden nog strenger

Nederland is een land met een van de strengste regels wat betreft bonussen van topmannen. Volgens regels van de EU mag de bonus maximaal 100% van het salaris van de topman zijn. Bij Nederlandse bedrijven mag dat slechts 20% zijn, zo heeft onze overheid bepaalt. Bij een salaris van 1.000.000 euro mag er dus maximaal een bonus van 200.000 euro uitgekeerd worden. Dat is 800.000 euro minder dan toegestaan in bijvoorbeeld Duitsland.

Maar die regels bestonden al. Nu gaat Code Banken nog strenger te werk, want het vaste salaris mag nog steeds redelijk vrij bepaald worden. Want als je lage bonuspercentages hebt, dan gooi je toch gewoon het vaste salaris omhoog? Dat gat willen ze nu ook dichten om het politieke en maatschappelijke vertrouwen te behouden. Het strenge regelpakket bestaat uit een aantal dingen, zoals: De Raad van Commissarissen moet bij een salarisverhoging kunnen toelichten hoe dit zich verhoudt tot de ‘internationale context’ wat dat dan ook mag zijn. De rest van het pakket slaat vooral op meer toelichting en transparantie.

Claw back moet weg

Er is ook een zogenaamde claw back regeling die CEO’s niet fijn vinden. De NVB wil die wel weg hebben. Die regeling houdt namelijk in dat de minister van Financiën bij aantoonbaar mismanagement de salaris van een topman of topvrouw zou kunnen terugvorderen. De NVB zegt dat dit niet helpt bij het aantrekken van bekwame CEO’s.

Afbeelding: ING Nederland (CC BY 2.0) via Flickr

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.