Europese banken willen minder Europese banken

Topmensen van verschillende Europese banken hebben zich uitgesproken voor minder banken op het continent. Instellingen zoals Standard Chartered, ING en Deutsche Bank zien het zogenaamde consolideren als een goede stap voorwaarts. De uitspraken komen in een periode dat de Europese Centrale Bank (ECB) toe werkt naar een gezamenlijke bankenunie om de Europese sector stabieler te maken meldt CNBC.

Europa is niet helemaal hersteld van de economische crisis van 2008. Het aantal instellingen af is met 2000 afgenomen in het afgelopen decennium. Toch beargumenteren experts dat er nog meer fusies moeten plaatsvinden om sterkere Europese banken te creëren. Op dit moment zijn overnames door banken uit andere EU landen schaars binnen Europa. ING-topman Ralph Hamers ziet daar een rol voor de ECB.  “”Kapitaal en krediet zijn niet makkelijk over te plaatsen. Wil je dat er over de grens overnames plaatsvinden moet het aantrekkelijk worden gemaakt”.

Dat wordt ook onderschreven door de voorzitter van Standard Chartered Jose Vinals. “Als deze bankenunie gaat werken is het erg belangrijk dat banken over de grens kunnen fuseren.” Hij prijst de progressie die het ECB maakt met het project. “Er verandert een hoop met het creëren van de bankenunie met het ECB als autoriteit en controleur van Europese banken wordt dit sterker aangepakt”. Volgens Jose Maria Roldan, voorzitter van de vereniging van Spaanse Banken zit het ECB op een lijn met de banken. “De boodschap die wij krijgen van het ECB is dat als je business model niet rendabel genoeg is, het tijd wordt om de ‘te koop’ borden te plaatsen”.

Afbeelding: Paul (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh