Argentinië wil grootste lening uit historie IMF eerder ontvangen

De Argentijnse president Mauricio Macri (foto) heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd de lening van 43 miljard euro die het gaat ontvangen sneller uit te keren. De Argentijnen zouden het bedrag verspreid over de komende drie jaar ontvangen. Het zegt nu – twee maanden na de eerste uitbetaling – het geld sneller nodig te hebben om een nieuwe crisis in het Zuid-Amerikaanse land te voorkomen. Dat meldde de president in een televisietoespraak gisteren.

De Argentijnse peso is aan een vrije val bezig in 2018 met de nodige consequenties. De begroting voor 2019 is zelfs met de 12,7 miljard die het al heeft ontvangen van het IMF in juni alles behalve rond. Ondertussen nemen de prijzen voor de normale Argentijnen toe en investeerders zijn het vertrouwen kwijt. De waarde van de peso is dit jaar met 43% gekelderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Vandaar dat in Washington – waar het IMF zetelt – is besloten hulp te verstrekken aan Argentinië.

Dat is echter nog niet verzekerd van het volledige bedrag van 43 miljoen euro. De geldschieter gaat tijdens de looptijd de situatie verder evalueren. Als het aan de Argentijnen ligt kan het IMF snel beginnen met die evaluatie. Er is nog geen reactie vanuit het IMF op de uitspraken van Macri, een reactie is wel te vinden op de beurs. De koers van de peso kwam op het laagste punt aller tijden door de uitspraken. Een nieuwe daling van 7 procent en daardoor is op dit moment 1 Argentijnse peso 0,025 eurocent waard.

Afbeelding: Mauricio Macri (CC BY 2.0), via Flickr

 

Rayen Rudrasingh