Scheringa gaat betrokkenen verhoren over DSB Bank drama

Negen jaar geleden verdween de DSB Bank van het toneel na een lading negatieve publiciteit. De onrust die ontstond bij klanten zorgde voor de ineenstorting van de bank groot gemaakt door Dirk Scheringa. Volgende week gaat hij betrokkenen van de staat en De Nederlandsche Bank (DNB) verhoren over hun aandeel. Vijf medewerkers van DNB kunnen zich opmaken voor een gang naar de rechtbank.

Het nieuws komt van de stichting DS Claim, een groep investeerders rondom Scheringa. Zij willen de gevallen topman eerherstel geven. De stichting heeft onderzoek gedaan naar de rol van DNB en overheid en volgens hen zijn er belangrijke punten die niet kloppen. Het spreekt er van dat de zaak “op cruciale onderdelen feitelijk niet klopt”. Scheringa beschuldigt DNB van “onzorgvuldig handelen” en daardoor kan het een dikke schadeclaim tegemoet zien. Volgens DS Claim is de geleden schade 830 miljoen euro, het stelt naast de DNB ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse staat aansprakelijk. De advocaat van Scheringa wil getuigen horen over een het weekend van 10 oktober 2009. Een dag eerder had het kabinet de zaak DSB namelijk als staatsgeheim bestempeld.

Ongelijke behandeling

Desondanks spraken DNB en Wouter Bos – toen minister van Financiën – open over de zaak. Te open als het aan advocaat Gert-Jan Knoops ligt. Er zijn protocollen voor communicatie en geheimhoudingsplicht en volgens de advocaat is DSB op dit gebied oneerlijk behandeld. Hij stelt dat “dit voor andere financiële instellingen wel is afgedwongen.” Het aankondigen van een noodregeling zorgde voor een bankrun die uiteindelijk heeft tot het faillissement van de DSB Bank.

De vijf DNB medewerkers die zich volgende week moeten melden zijn als het aan DS Claim nog maar het begin. Het wil uiteindelijk ook toenmalig DNB president Nout Wellink en minister Bos in de rechtbank krijgen om uitleg te geven. Mocht het DS Claim lukken het bedrag ook echt terug te krijgen betekent dit goed nieuws voor schuldeisers. De stichting claimt alle opstaande schulden te kunnen voldoen en zelfs een miljard euro over te houden. Eerder dit jaar lieten de curatoren weten dat de DSB Bank nog 974 miljoen euro aan vorderingen heeft openstaan.

Meer lezen? Check hier ons interview uit 2017 met Dirk Scheringa: Nieuwe start voor Dirk Scheringa: ‘Kritiek op mij niet terecht’

Afbeelding: Jos @ FPS-Groningen (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh