Nederland niet aantrekkelijker door afschaffen dividendbelasting

Premier Rutte liet vorige week weten dat het afschaffen van de omstreden dividendbelasting een noodzakelijk kwaad is. Om het gunstige vestigingsklimaat in Nederland in stand te houden en zodat grote Nederlandse bedrijven blijven. Ook zou Nederland zo aantrekkelijker worden voor buitenlandse bedrijven. Een rondgang van het FD bij meerdere buitenlandse bedrijven zoals vermogensbeheerder BlackRock en ASML wijst uit dat zij geen voordelen zien door de maatregelen.

Het afschaffen van de dividendbelasting zal Nederland waarschijnlijk 1,4 miljard euro gaan kosten. Al is de prognose door sommigen bijgesteld door de sterke positie van de economie. Het totale prijskaartje zal waarschijnlijk oplopen naar twee miljard euro. De buitenlandse bedrijven geven aan dat de dividendbelasting geen invloed heeft op beslissingen over het verplaatsen van activiteiten naar Nederland. De kwestie is vooral belangrijk voor Nederlandse bedrijven. Zo hebben Shell, Unilver en AkzoNobel steun uitgesproken voor de plannen van Rutte III. Unilever is van plan zijn hoofdkantoor weer op Nederlandse bodem te vestigen. Het afschaffen van de dividendbelasting was een belangrijk reden voor de beslissing van de multinational.

“Bizar plan”

Waar buitenlandse bedrijven geen voordelen zien in het plan van Rutte heeft de premier op geheel eigen wijze de beslissing beargumenteerd. De premier gaf vorig jaar aan ‘in zijn vezels’ te voelen dat dit ‘bizarre plan’ een goede beslissing is. De enquête van het FD volgt na uitspraken van verschillende vermogensbeheerders vorige week. Ook zij spraken geen steun uit voor het plan van de coalitie en gaven aan voor hen het vestigingsklimaat in Nederland niet aantrekkelijker wordt door de afschaffing.

Het werd vervolgens door premier Rutte ontkend dat buitenlandse beleggers geen voordelen zien in het plan. Voorlopig lijkt het er dus op dat vooral de Nederlandse bedrijven verleid worden tot om zich weer of meer te vestigen in Nederland. Voor de coalitie staat er veel op het spel door de zaak die nu al maanden voortsleept. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft tegen zijn eigen achterban – die grotendeels niet op de afschaffing zit te wachten – gezegd dat het kabinet hierdoor zou kunnen vallen.

Afbeelding door Sebastiaan ter Burg (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh