Moody’s beoordeelt Turkije opnieuw lager

Weer negatief nieuws rond de Turkse lira, de munt verkeert in een crisis en krijgt weer een klap te verwerken. Eerder werd al bekend dat de Duitsers geen hulp zullen aanbieden aan president Erdogan. Nu komt er een ongunstige rating van bekende kredietbeoordelaar Moody’s bij voor twintig Turkse bedrijven. Ook zijn sommige Turkse financiële instellingen met maar liefst met twee niveau’s verlaagd door de Amerikaanse firma.

Moody’s stelt de beoordeling bij door de ontstane crisis door de stroeve relatie met de Verenigde Staten. Het vertrouwen in de Turkse munt is verdwenen door de sancties van president Donald Trump. Een euro is op dit moment meer dan 7 lira waard. Een jaar geleden lag dit nog rond de vier lira voor een euro. Het einde van de diplomatieke crisis lijkt ook nog niet in zicht. De president dreigt met nog meer maatregelen die de Turkse economie in een dieper dal kunnen storten. De crisis komt het hardst aan in de bankensector van het land. Dat heeft dan weer tot gevolg dat op beurzen wereldwijd spanning is ontstaan door de situatie rond de lira.

Naast de lagere beoordeling voor de twintig bedrijven is ook de rating van Turkije eerder verlaagd. De kredietbeoordelaar denkt dat een oplossing steeds moeilijker wordt en de crisis nog veel tijd in beslag zal nemen. Er zijn geruchten gaande dat Merkel haar standpunt heeft bijgesteld op het punt rond Duitse hulp aan de regering in Ankara. De Duitse bondskanselier zou inzien dat de crisis in staat is Europese bedrijven mee te slepen. Vorige week zeiden vertegenwoordigers van de Duitse regering en van Merkel’s partij CDU dat hulp onwaarschijnlijk was. Verder werd geopperd dat de Turken naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) konden stappen voor financiële ondersteuning. Dat idee is echter inmiddels al afgeschoten door Erdogan.

Afbeelding door Jeff Djevdet (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh