Cristiano Ronaldo is een vierde van Juventus’ budget waard

De Portugees Cristiano Ronaldo, die voor 100 miljoen euro overkwam van Real Madrid naar Juventus, verdient in zijn eentje meer dan een vierde van het totale jaarlijkse salarisbudget van 200 miljoen van Juventus. Dit blijkt uit cijfers van Calcio e Finanza. Onze redacteur Rayen legt uit waarom de club zo gek is om dat te betalen.

In het voetbal zijn de verschillen qua salaris binnen een selectie – zeker tussen de basisspelers – meestal te overzien. Alleen niet in het geval van de Italiaanse topclub Juventus en haar nieuwste vedette Cristiano Ronaldo. Wat bezielt een voetbalclub om meer dan 25% van zijn salarispost te spenderen aan een speler die ook nog eens in de voetbalwereld bejaard is?

Ronaldo zal van hele grote waarde moeten zijn op het veld zijn, wil hij zijn teamgenoten het gevoel geven dat zijn gigantische salaris van 55,5 miljoen euro op jaarbasis gerechtvaardigd is. Tweede op de lijst bij Juve is Paulo Dybala – die wordt gezien als een van de beste aanvallers van Europa – en al jaren een vaste waarde is bij de club uit Turijn. Ondanks zijn aandeel in meerdere landstitels verdient hij ‘maar’ 13 miljoen euro per jaar. Combineren wij de salarissen van alle andere aanvallers die bij de regerend kampioen op de loonlijst staan, dan komen we op een bedrag van 43,6 miljoen euro. Vergeleken met al zijn teamgenoten in de aanval is Ronaldo in zijn eentje dus ruim 10 miljoen meer waard volgens de club met de bijnaam de Oude Dame.

In totaal zal deze deal Juventus in de komende jaren minimaal 266,5 miljoen euro kosten. Sommigen brengen dat cijfer zelfs op 340 miljoen euro. En dat terwijl een Ronaldo al 33 jaar is. De gemiddelde voetballer is dan het afbouwen bij een club die een niveau lager speelt en verdient geen vetpot vergeleken met de piek van hun carrière. Tenzij je gaat afbouwen in het Midden-Oosten natuurlijk. Een reden dat de Italianen toch voor deze megatransfer zijn gegaan werd al snel duidelijk door de koers van de club. Juventus is beursgenoteerd en alleen het gerucht dat de Portugese superster naar Turijn zou komen liet de prijs al omhoog schieten.

Er is een duidelijke stijging te zien vanaf 2 juli, iets meer dan een week voordat de club bevestigde dat Ronaldo in het zwart-wit zou gaan spelen. Op de dag van de aankondiging, 10 juli, was een aandeel in Juventus 90 eurocent waard, de hoogste stand in ruim een jaar. Op het moment van schrijven ligt de prijs van een aandeel nog hoger: op 1,02 euro. In het pre-Ronaldo-tijdperk bij de Italianen was een aandeel nog 66 eurocent waard. Juventus’ beurswaarde (alle aandelen bij elkaar) ligt nu, met name door de komst van de Portugees op 995 miljoen euro.

Marketing

Een speler erbij halen die vorig jaar 44 keer scoorde en dat soort cijfers al meer dan een decennium ieder jaar laat zien, is sportief geen slecht idee. Al helemaal voor een club als Juventus ,dat een trauma probeert weg te poetsen na een reeks verloren Champions League-finales in de afgelopen decennia. Ronaldo is topscorer aller tijden van het toernooi en mocht de beker de afgelopen drie jaar omhoog houden, wat zijn totaal nu op vijf keer in totaal in zijn carrière brengt. Toch is dat niet alleen de reden dat de 33-jarige aanvaller nu voor Juventus speelt.

De shirtverkoop zou volgens sommige bronnen in de eerste week al 54 miljoen euro hebben opgebracht. Iets wat overigens door de club wordt ontkend. Desondanks zal het aantrekken van het merk Ronaldo voor de verkoop van honderdduizenden shirts en tientallen miljoenen euro’s inkomsten gaan zorgen. Net zoals bij Cristiano Ronaldo’s overstap naar Real Madrid in 2009, verdient hij zichzelf vanzelf weer terug. Dat is natuurlijk prettig, een investering terugverdienen, maar hij helpt vooral bij iets wat minder makkelijk in geld is uit te drukken: reputatie. Juventus kampt namelijk met een probleem: het presteert wel goed, maar dat zou klopt niet met de cijfers die ze draaien.

Het is maar de tiende club van het continent in financieel opzicht en toch haalde het de afgelopen jaren twee keer de finale van het miljardenbal. De Italianen moeten het afleggen tegen ploegen als Manchester United, Barcelona en Real Madrid. Dat heeft veel te maken met de competitie waar Juventus in speelt: de Serie A. Al hoewel sportief een grote competitie heeft het niet de aantrekkingskracht van de Spaanse La Liga of Engelse Premier League. Juventus heeft dus een nadeel vergeleken met de ploegen waar het zich mee wil meten.

Het krijgt daarom niet zoveel uit TV-geld. Wat het dus minder interessant maakt voor spelers. Dit maakt de Serie A een serieuze beperking voor Juventus in haar mogelijkheden om te groeien. Het binnenhalen van een absolute superster zoals Ronaldo is niet dus alleen om Juventus beter te maken maar ook om de reputatie van de hele Serie A op te krikken. Hiermee hopen ze dat de competitie weer net zo interessant wordt als in de jaren 90, de tijd waarin absolute supersterren zoals de originele Ronaldo, Zidane en Van Basten de norm waren. Maar boven alles in de hoop dat Juventus kan doorgroeien naar het financiële niveau van zijn Spaanse en Engelse concurrenten.

 

Afbeelding door Ludovic Péron (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh