Loon freelancer voor het eerst in vier jaar gestegen

De tarieven van freelancers zijn omhoog gegaan blijkt uit onderzoek van freelance vacaturebank Hoofdkraan. Het gemiddelde uurloon van een freelancer steeg van 43 euro naar 46 euro, een stijging van zeven procent. Ook het aantal opdrachten voor freelancers nam toe.

Het heeft te maken met de grotere vraag naar werknemers. Volgens Niels Goossens van Hoofdkraan heeft de freelancer daardoor een betere concurrentiepositie gekregen het afgelopen jaar. Ook speelt mee dat bedrijven steeds vaker freelancers prefereren boven het in vaste dienst nemen van werknemers. In bijna alle sectoren nam het werk toe en de vergoedingen volgden die opwaartse trend.

Alleen voor freelancers die iets doen in de sector analyse en advies gaan er op achteruit. Hun inkomsten liepen gemiddeld met twee euro per uur terug. Desondanks blijven zij een van de best betaalde beroepsgroepen met 52 euro. Hoe anders is dat voor de schrijvers en vertalers, die hun inkomsten zagen stijgen met acht procent maar nog lang niet in de buurt zijn van het gemiddelde van 46 euro. Het gemiddelde dat een freelance schrijver of vertaler verdient voor een uur werk is 39 euro.

Prijsverschil per plek

Niet alleen per beroepsgroep zijn er duidelijke verschillen qua inkomsten voor freelancers. Ook waar ze actief zijn kan een flinke invloed hebben op de prijs. Zo zijn de goedkoopste freelancers te vinden in Flevoland, die daarmee de ongewilde kroon overnemen van Drenthe. Daar steeg het uurloon het afgelopen jaar met dertien procent waardoor ze niet meer de hekkensluiter zijn. Het meest wordt er betaald voor freelancers in Groningen met een uurloon van 54 euro zitten zij dik boven het landelijk gemiddelde.

In de Randstad zijn de verschillen miniem tussen de provincies. Het meeste pakt de freelancer in Noord-Holland met gemiddeld 47 euro per uur, in Utrecht ligt dat twee euro lager en voor een uur werk in Zuid-Holland wordt er gemiddeld 44 euro uitbetaald. In de grote steden zijn de verschillen iets groter. Utrechtse freelancers verdienen het meest met een uurloon van 48 euro, gevolgd door Den Haag met 47 euro per uur. De goedkoopste steden zijn de grootste van het land namelijk Amsterdam (44 euro p/u) en Rotterdam met een tarief van 41 euro per uur.

Benieuwd naar de volledige resultaten? Klik dan hier.

Afbeelding door Mike Beltzner (CC 2.0) via Flickr

 

 

Rayen Rudrasingh