Doorbraak voor Ryanair: Italiaanse piloten stemmen in met cao

Na onderhandelingen van acht maanden is het Ryanair gelukt een akkoord te bereiken met een gedeelte van haar piloten over een cao. Een doorbraak voor de omstreden Ierse prijsvechter al wist het eerder wel een akkoord te bereiken met de Ierse pilotenvakbond. Daar moet nog worden ingestemd door de piloten zelf waardoor de overeenkomst met de Italianen de eerste volledig afgeronde onderhandeling is.

Gisteren was er een stemming bij de Italiaanse pilotenvakbond Anpac en de piloten gingen akkoord met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Ryanair is nog met het cabinepersoneel in gesprek om ook daar snel een overeenkomst mee te bereiken. Het is een positieve ontwikkeling voor de Ierse prijsvechter na meerdere stakingen door heel Europa. Het bedrijf ligt al maanden met haar piloten door heel Europa in de clinch omdat het wil dat al haar personeel onder de Ierse arbeidsvoorwaarden werkt.

Vandaar dat vakbonden aan tafel zijn gegaan met de vliegtuigmaatschappij om het personeel onder de voorwaarden te laten vallen in het land waar ze ook echt actief zijn.  Dat is lang niet het enige kritiekpunt dat de ontevreden Ryanair medewerkers hebben. Daarnaast willen zij meer zekerheid op dit moment plaatst Ryanair haar piloten plotsklaps over naar andere landen en worden zij niet doorbetaald bij ziekte. Ook worden zij alleen betaald voor werkzaamheden tijdens de vlucht. Al het werk voor en na de vluchten wordt niet uitbetaald. Het is niet bekend wat voor aangepaste voorwaarden er in de deals met de Italiaanse en Ierse piloten zijn opgenomen.

Nederland

De onderhandelingen met de Nederlandse piloten zijn vastgelopen en Ryanair kreeg in de rechtbank ook nog een tik te verwerken. De rechter heeft namelijk bepaald dat KLM piloten mogen mee onderhandelen over de nieuwe cao voor Ryanair piloten. De Ieren waren naar de rechtbank gestapt omdat zij geen gevoelige informatie wouden vrijgeven aan concurrenten. De rechtbank oordeelde echter dat Ryanair zelf bepaalt hoeveel informatie het vrijgeeft tijdens deze onderhandelingen. Een opsteker voor de vakbond VNV (Vereniging Nederlandse Verkeersverkeersvliegers) want veel experts op het gebied van arbeidsvoorwaarden zijn werkzaam voor de KLM. De budget airliner gaat nog wel in hoger beroep.

Afbeelding door Sean MacEntee (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh