‘Studieschuld maakt hypotheek onmogelijk voor starters.’

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) kwam vandaag naar buiten met een pdf-rapport waar flink de aandacht wordt gelegd op de studieschuld. Studenten zouden onmogelijk met een hoge studieschuld de woningmarkt op kunnen, dat terwijl ze wellicht helemaal geen keus hebben gehad. Verandering is noodzakelijk, roepen ze.

Het ISO wijst ons, maar vooral de overheid, op de toegenomen gemiddelde studieschuld van studenten. Dit dikke schuldpakket komt door de verandering van de studiefinanciering, van een beurs naar een lening. Hierdoor is studeren een stuk duurder geworden en wordt alleen nog het studenten-ov-abonnement vergoed bij het succesvol afmaken van je studie.

Veel schuld? Geen huis

Er zijn twee problemen in deze hele kwestie. Enerzijds krijgen studenten een lagere lening door de studieschuld die ze opgebouwd hebben. Bij een studieschuld van 21.000 euro kan de vermindering op je hypotheek oplopen tot bijna 27.000 euro. Moet je nagaan als je een schuld hebt van 50.000 euro. Een hele generatie met dit probleem kan theoretisch een huizencrash betekenen. Want als niemand meer een huis kan kopen, dalen de prijzen ernstig. Dat wil niemand, ook de overheid niet. Daarom zijn nieuwe regels met betrekking tot studieschulden nodig. Ook het ISO waarschuwt voor deze situatie.

A394845c3296e676ab170937cc57db7d
Screenshot van ISO rapport

Mama’s geld

Een ander groot probleem dat uiteindelijk ook kan leiden tot zo’n zelfde crash is dat studenten bijna geen spaargeld meer hebben. Doordat studeren duurder is kunnen zij ook geen spaarpotje opbouwen. Op zich niet zo erg voor het kopen van een huis toch? Nee, vroeger niet. Maar door nieuwe regels mag je nu nog slechts de aankoopwaarde van je huis lenen bij een hypotheek, en niet meer. Deze ‘Loan-To-Value’ (LTV) van 100% was vroeger hoger. Bij een LTV van bijvoorbeeld 110% kon je de zogenaamde kosten koper ook in je hypotheek meenemen, maar omdat dat nu niet meer mag moeten huizenkopers spaargeld hebben.

Als gevolg hiervan haken huizenkopers af, als ze überhaupt al instappen, of moeten ze gebruik maken van Bank Ma & Pa. Dit is natuurlijk niet de bedoeling meer als je eenmaal volwassen bent en de huizenmarkt opgaat.

Verzwijgen dan maar?

Zullen we dan maar collectief de studieschulden verzwijgen om zo toch aan een huis te komen? Studieleningen staan tenslotte niet BKR-geregistreerd (BKR = Bureau Krediet Registratie, waar leningen en andere kredieten worden bijgehouden) en kunnen daarom niet direct gezien worden door banken. Maar toch is dat niet de oplossing, want banken kunnen bankafschriften en inkomstenbelastingen opvragen waaruit alsnog duidelijk wordt dat jij met bakken schuld zit. Tip van ons: probeer dit dus absoluut niet. Daarnaast is het ook gewoon bij wet verboden; dat zou al reden genoeg moeten zijn.

Afbeelding door Dqfn13 onder CC4.0 Licentie

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.