Turkije hoeft geen Duitse steun te verwachten bij liracrisis

De waarde van de Turkse munt is dit jaar ingestort en het einde van de liracrisis is nog lang niet in zicht. De munt is dit jaar bijna de helft minder waard geworden ten opzichte van de de dollar. President Erdogan zal zijn problemen in ieder geval moeten oplossen zonder de hulp van de sterkste economie van Europa: Duitsland. De uitspraak komt van de Duitse commissaris verantwoordelijk voor het budget van de Europese Unie Gunther Oettinger.

De uitleg van Oettinger volgt na een oproep van Andrea Nahles, de leider van de Duitse Sociaal Democraten. Volgens haar is het in het belang van Duitsland en heel Europa dat de ineenstorting van de lira wordt afgeremd. Turkije is lid van de NAVO en dat is volgens haar gebaat bij een Turkije zonder monetaire problemen. Duitsland zou ondanks de stroeve relatie met Ankara alles moeten doen om Turkse economie te helpen. Oettinger is het daar echter niet mee eens, volgens hem is dit geen probleem voor Duitsland om op te lossen.

Mocht er überhaupt hulp worden aangeboden aan de Turken moet deze komen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds). Al vindt hij dat dit probleem toch echt door de Turken zelf weer moet worden opgelost. Dat is ook hoe Duitse bondskanselier Angela Merkel tegen de situatie aankijkt aldus Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij is de secretaris-generaal van de CDU, de partij waar Merkel de politiek leider van is. Kramp-Karrenbauer liet op een partijbijeenkomst weten dat Merkel niks ziet in Duitse hulp aan de Turken. Dat werd later ook verder bevestigd door Steffen Seibert de woordvoerder van de Duitse overheid. Het is ook niet aannemelijk dat hulp uit het Westen zou worden geaccepteerd door de Turkse regering.

 

Rayen Rudrasingh