Saoedisch staatsfonds investeert mogelijk in Tesla-concurrent Lucid

Volgens persbureau Reuters is het Saoedi-Arabische staatsinvesteringsfonds PIF in onderhandeling met Tesla’s concurrent Lucid over een grote investering. Dat is vreemd nieuws gezien de bewering van Elon Musk van afgelopen week dat het fonds met een investering juist Tesla ging helpen om van de beurs af te kunnen.

Afgelopen week tweette Elon Musk dat hij Tesla van de beurs wou halen. Door zijn actie werd hij door de Securities and Exchange Commission (SEC), te vergelijken met onze AFM, op de vingers getikt. Musk beweerde met het van de beurs halen van Tesla hulp te krijgen van het Saoedische investeringsfonds PIF. Nu blijkt juist weer uit berichtgeving van Reuters dat hetzelfde fonds in concurrent Lucid gaat investeren.

Anonieme bronnen

Of de deal zeker is, is moeilijk te zeggen; in de berichtgeving van Reuters worden anonieme bronnen aangehaald. Volgens Reuters zou een deal met Lucid ook logischer zijn dan een deal met Tesla. Het fonds heeft namelijk zo’n 250 miljard dollar tot haar beschikking, maar heeft al substantiële investeringen gedaan in andere technologiebedrijven. Het zou om een investering in Lucid gaan van 1 miljard dollar die in twee delen van 500 miljoen dollar zullen plaatsvinden, waarbij PIF een meerderheid van de aandelen in handen zal krijgen.

Dat is dus geen goed nieuws voor Tesla. Nadat Musk meldde dat hij aandelen zou overkopen voor 420 dollar per aandeel, dacht hij dat het investeringsfonds kon helpen om de financiering daarvoor rond te krijgen.

Lucid

Lucid Motors is een fabrikant van elektrische auto’s die opgericht werd in 2007 in Californië. Een van de oprichters was een vice-president bij Tesla. Lucid verkoopt nog geen auto’s; het bedrijf heeft slechts een prototype gepresenteerd. Het prototype – de Lucid Air – moet uiteindelijk op de markt te koop zijn voor 100.000 dollar. Lucid is dus nog geen échte concurrent van Tesla, maar dit soort investeringen zouden ze wel goed op weg helpen.

 

 

Afbeelding van Smnt (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.