Griekenland na acht jaar uit ‘bailout’, maar nog niet uit de problemen

Na acht jaar van noodpakketten is de steun van de andere lidstaten van de Eurozone aan Griekenland voorbij. Ondanks dat er in Griekenland wel enige vooruitgang is geboekt, zijn ze nog niet uit de problemen.

Nu de derde en laatste ‘bailout’ is geweest, staat Griekenland weer op eigen benen. Het land heeft voor het eerst sinds de bailouts begonnen in 2015 weer de controle terug over de eigen financiële huishouding en kan weer zelfstandig geld gaan lenen op de kapitaalmarkt. De Grieken zullen nog wel nauwlettend in de gaten worden gehouden door de Europese Commissie tot de volledige schuld is terug betaald. Ergens rond 2060. Het eerste bezoek van de Commissie is op 10 september.

Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat afgelopen maand uitkwam, is verdere financiële hulp voor Griekenland niet meer nodig. Zij concluderen echter wel dat het nodig is dat de leden van de Eurozone een deel van de schuld van de Grieken kwijtschelden. Gebeurt dat niet, dan zullen de Grieken het erg zwaar gaan krijgen.

Risico’s

Andere zaken die de economische groei van Griekenland in de weg kunnen zitten zijn volgens het rapport: tragere groei van handelspartners, veranderende condities in de wereldeconomie, regionale instabiliteit, politieke factoren en een risico op ‘hervormingsvermoeidheid’. Bovendien zal in de toekomst de gemiddelde leeftijd van de bevolking stijgen en dat kan de groei ook belemmeren.

Noodpakketten

Wat heeft Griekenland eigenlijk allemaal gekregen over de afgelopen acht jaar? In 2010 raakte Griekenland ernstig in de problemen en kreeg daarom van de andere eurolanden een noodlening. Zo’n zelfde noodlening kwamen er vervolgens ook weer in 2012 en in 2015. Bij elkaar bedroegen deze leningen bijna 290 miljard euro. Ruim 250 miljard kwam van de andere eurolanden, de rest van het IMF.

Schulden

Ondanks dat de Grieken nu van de noodleningen af zijn, zijn ze nog niet uit de problemen. Ze hebben nog steeds de hoogste staatsschuld van alle euroland, namelijk zo’n 140 procent van het bruto nationaal product (bnp). (bnp = de toegevoegde waarde van alle goederen en diensten die door een land worden geproduceerd in een bepaalde periode) Wereldwijd staan ze zelfs op plek 3 van de lijst (IMF) met landen met de hoogste staatsschuld. Deze lijst wordt aangevoerd door Japan (ruim 230%) en gevolgd door de eilandengroep Saint Kitts en Nevis (ruim 200%). Volgens de cijfers van de CIA en Eurostat heeft Griekenland zelfs een schuld van bijna 180% van het bnp.

Afbeelding van LennieZ (CC-BY-SA-3.0) via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.