Erdogan boos, Trump nog steeds oranje & Musk aan de pillen

Een beduidend bijzondere week, om het maar even samen te vatten. Waar onze Turkse vrind Erdogan en captain Orange elkaar in de haren vliegen om een paar geestelijken, doet Elon Musk van Tesla een boekje open over het leven van de entrepreneur. En wat blijkt? Geen rozengeur en maneschijn. Joh.

De staatshoofdjes lopen te knikkebollen over een klein probleempje. Waar Turkije een predikant uit de Staten vasthoudt en weigert uit te leveren, doet Trump dit met de vermeende couppleger van een tijdje terug: Güllen. De knaap zou een handje vol militairen hebben aangespoord de regering omver te werpen, ware het niet dat dit anno 2016 zo enorm amateuristisch georganiseerd was dat het geen weerstand bood tegen de troepen van Erdogan.

Erdogan is nu al twee jaar druk met zijn heksenjacht op Güllen en wil hem dan ook in Turkije ‘berechten’, voor zover dat mogelijk is. Amerika wil daar echter niets van weten; Güllen blijft gezellig hier. Nu de Turken op hun beurt een Amerikaanse predikant hebben aangehouden, stookt dit het vuurtje lekker op. Gevolg? Kriebels in de nek van handelaren en olie op het vuur van wat inmiddels de Turkse crisis mag gaan heten. Want het ging al zo puik met de economie van het land.

Schermafbeelding 2018 08 19 Om 01.26.20

(Bron: valuta.nl)

De Turkse munt had een interessante maand, om het zacht uit te drukken. Door een vriendendienstje van een paar jurken is Turkije met 15 miljard dollar geholpen, maar gezien het vertrouwen en de constant kwakkelende munt zal het niet lang duren voor dat geld een figuurlijke vinger in een brekende dijk geworden is. Wel een curieus moment om vastgoed aan te schaffen bij de Turken; door de interessante fluctuaties had het je al een leuke korting kunnen opleveren op dat gewenste strandhuisje.

Musk on Drugs

Een experimenteel luchtvaartbedrijf, een autofabrikant in zwaar weer & een zonnepanelen-fabrikant. Naast het feit dat ze allemaal Amerikaans zijn, hebben ze meer gemeen dan alleen een vestiging in de US of A; allen worden geleid door Twitter-vriendje Elon Musk. De beste man is leider en visionair van een drietal bedrijven en heeft zo de directe verantwoordelijkheid over zo’n 50.000 arbeiders. Pakken we dan de benodigde rust en vakanties Elon? Tuurlijk niet, gewoon 24 uur in een fabriek slenteren en jezelf volgieten met slaapmiddel. Komt goed.

Lichtpuntje: Musk vertelt trots te zijn gestopt met gebruik van wiet. Beter, dacht ik zo, dat voorkomt tweets als deze:

Musk Pedophile Tweet

Denk een beetje aan je rust Elon, lijkt me beter. Niet alleen de bedrijfsbretel van De Geldpers denkt er zo over, nee ook Tesla is naarstig op zoek naar de juiste COO om Musk een beetje tot rust te laten komen. Waar de open sollicitaties naar toe mogen, dat is tot nu toe nog de vraag.

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.