Aandeelhandelaren gebruiken ‘gewone aandelen’ om winst te pakken op crypto’s

Naarmate de interesse in crypto groeit, wordt er ook vanuit de traditionele markten toch stiekem in die richting gekeken. Misschien vindt men het nog wat vroeg om te investeren in crypto zelf, maar om het nou helemaal links te laten liggen?

Een van de schrijvers van Coindesk heeft een interessante ontdekking gedaan: er is een aandeel dat al sinds 2014 een nogal bizarre gelijkenis vertoont. De schommelingen in de prijs van aandelen van het bedrijf Overstock.com (OSTK) vertonen nagenoeg dezelfde koers als de BTC/USD prijs.

Maar ja, niets is toeval, en iets meer research wijst uit wat de connectie tussen de twee is. Overstock.com is namelijk één van de eerste grote retailers die begon met het accepteren van betalingen in Bitcoin. De gelijkenis tussen de twee groeit alleen maar naar mate Overstock hun crypto- en blockchain gerelateerde activiteiten uitbreidt.

De koersen dit jaar zijn namelijk nagenoeg hetzelfde, waar de schrijver van het artikel op Coindesk de volgende sleutelmomenten aanwijst:
– Op 6 februari zakte beide koersen tot hun laagste punt dit jaar
– Op 20 februari herstelden zij zich allebei in bijna dezelfde mate
– Dit duurde slechts enkele dagen, later stortten ze beiden weer in
– Tot slot zakten de prijzen van OSTK en BTC/USD op 28 Juni tot hun laagste punt sinds 6 februari

ETF

Conclusie? Aandeelhandelaren lijken het aandeel van OSTK te gebruiken als ‘proxy’ (alternatief) voor het handelen in cryptocurrencies. Het omgekeerde van proxy-trading dus eigenlijk, waar handelaren hun interesse in een aandeel uitspreken door in de gerelateerde forex te handelen, omdat dat goedkoper is.

Al een tijdje worden er mogelijkheden gezocht voor het oprichten van een een BTC/USD ETF (Exchange-Traded Fund) dat handelaren toegang zou moeten geven tot deze markt, maar die laat nog op zich wachten. Dat is omdat de SEC – een Amerikaans overheidsorgaan verantwoordelijk voor het overzien van de financiële markten, en dus voor de opening van de BTC ETF – nog wat angstig is over de veiligheid van de technologie en de koers van de valuta die daaruit zijn ontstaan, en staan dus niet te popelen om de ETF op te richten.

Maar ook binnen de crypto-community zijn de meningen over de opening van een ETF verdeeld. Vanuit de ‘originele’ achterban van de technologie is er veel weerstand tegen het reguleren en institutionaliseren van de markt, maar vanuit de financiële wereld is de influx van kapitaal, geaccrediteerde investeerders en formele interesse goed voor de waarde en het vertrouwen in de crypto-markt, die nog altijd wordt gezien als een financieel wild westen.

Het is gissen hoe lang het nog duurt voor de officiële kanalen voor het handelen van crypto op de beurs zich openen, want het lijkt inmiddels meer een kwestie van ‘wanneer’ dan van ‘of’, maar het het gezegde ‘waar een wil is is een weg’ heeft zich weer bewezen.

Sander van Velze