UPDATE: Elon Musk ontvangt dagvaarding van SEC na tweet

In een vorig bericht over Tesla praatte we over de mogelijke koersvervalsing van Elon Musk met Tesla. Door te zeggen dat hij alle aandelen Tesla van de beurs zou halen voor 420 dollar per aandeel was er sprake van een flinke koersstijging. De Securities and Exchange Commission, te vergelijken met onze AFM, vindt dat dat genoeg reden is om een dagvaarding te sturen. 

Een dagvaarding is in de juridische wereld een verplichting om op het gerechtelijk toneel te verschijnen. In onze taal betekent de dagvaarding eigenlijk een begin van een nieuwe rechtszaak. En deze keer is dat dus tegen Tesla, en dan voornamelijk Elon Musk. De SEC klaagt hem aan voor fraude en koersmanipulatie en zijn dus nu ook een onderzoek gestart.

Tesla daalde met 4% op de beurs na dit nieuws, maar herstelde weer nadat Goldman Sachs zei de koersverliezen van Tesla te compenseren. Goldman zal waarschijnlijk de koers stabiel houden door aandelen te blijven kopen zolang de koers daalt. Ze zijn ook de partij die Tesla gaat assisteren bij een eventuele beursexit en dus hebben ze er baat bij dat alles – ook voor de exit – goed verloopt. Zowel Tesla als de SEC hebben nog niet gereageerd. Updates volgen.

Eerder deze week

Musk zijn plan om Tesla van de beurs af te halen kwam voor het publiek nogal plotseling. De aankondiging werd namelijk gedaan via Twitter. Als gevolg daarvan steeg het Tesla aandeel met dubbele cijfers. Volgens Musk zou Tesla zich veel beter kunnen ontpoppen als private onderneming, omdat je dan wel beslissingen op de lange termijn kunt maken. Beursgenoteerde ondernemingen moeten altijd rekening houden met het inleveren van kwartaalcijfers en daar ook hun beslissingen op maken. Dat is op korte termijn voordelig, maar vaak niet op de lange termijn.

Afbeelding door Flickr/Werner Bayer By CC2.0

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.