Crisis in Turkije? Tijd om te cashen!

Met de huidige daling van de waarde van de Lira in Turkije ziet het er de komende tijd niet al te rooskleurig uit. Niet alleen voor Turkije zelf maar ook voor bedrijven met investeringen en leningen in Turkije is het even slikken want hoe gaat dit aflopen? Bij De Geldpers bekijken we de situatie liever positief, hoe haal je het beste uit deze ongelukkige gebeurtenis?

Met de daling van de waarde van de Lira en een lage rente is het momenteel uiterst voordelig om naar vastgoed te kijken in Turkije. Je krijgt immers meer Lira voor dezelfde Euro. Vastgoed wordt meestal gekocht voor een langere termijn, dus als de koers over een x aantal jaar beter staat, heb je een mooie investering kunnen doen, en natuurlijk heb je in de tussentijd kunnen genieten van een geweldig vakantiehuisje! Ook het importeren van Turkse producten is goedkoper, ook weer omdat je voor jouw zelfde Euro meer Lira krijgt. Dus mocht je nog plannen hebben voor een winkel in Turkse producten? Nu is bij uitstek je kans.

Heb je zelf Lira’s?

Dan kan je opzoek gaan naar bijvoorbeeld edelmetalen mocht je verwachten dat de koers verder daalt. Deze staan erom bekend om relatief stabiel te zijn qua waarde. Deze zou je dus kunnen gebruiken als inflatieremmer. Uiteraard zijn er meerdere opties, je zou je Lira, mocht je verwachten dat de koers verder zal dalen, ook omruilen voor een andere (digitale) valuta.

De verwachting voor de toekomst?

De spanningen blijven hoog oplopen, zo kondigde de hoogste leider van Qatar vandaag aan dat hij een toezegging aan Turkije deed van $15 miljard dollar in de vorm van investeringen en leningen. Doordat de Turkse centrale bank nog steeds buiten spel staat lijkt er geen vorm van langdurig herstel. Snelle kapitaal injecties kunnen de koers van de Lira doen ophogen. Zonder versterkt consumenten en -producentenvertrouwen wordt het heropbouwen lastig. Overigens is het niet vreemd dat Qatar Turkije te hulp schiet. Qatar ligt namelijk al een tijdje overhoop met Saudi-Arabië en mocht het nu net zo zijn dat president Trump, diegene die afgelopen week nog zorgde voor een flinke koersdaling van de Lira, de kant van Saudi-Arabië koos.

 

Media: Sputnik

Mitch van Woudenberg

Ergens aan het verdrinken in de crypto's. Doet Bedrijfskunde en komt uit het onderste deel van het land. Popt ook graag champagneflessen.