Special: Wat kost studeren?

Waarom zou je gaan studeren?

Studeren moet je zien als een investering voor de toekomst. Je doet immers vandaag de dag een investering om later wanneer je gaat werken meer te kunnen verdienen. Het is echter niet alleen een economische investering, zo krijg je gemiddeld gezien na het behalen van een diploma in het hoger onderwijs een betere positie met meer verantwoordelijkheden waarin je meer tot zelfontplooiing kunt geraken. Je hebt meer inspraak om x aan te pakken om jouw manier.

Wat kost studeren?

Het begint natuurlijk allemaal met het collegegeld. Vanaf dit jaar is het collegegeld voor het hogeronderwijs vastgesteld op €2060 euro. Vanaf dit jaar subsidieert de overheid echter de helft van dit bedrag voor het eerste jaar (voor sommige studies gelden andere regels!). Dit betekent dat jij mocht je dit jaar beginnen met studeren €1030 euro betaalt voor het collegegeld. Het vervoer kan in principe met het studentenreisproduct dat je bij de overheid kan aanvragen. Hiermee reis je doordeweeks of in het weekend gratis met het openbaarvervoer. Volgens het Nibud betaalt de gemiddelde student €417 euro huur per maand. En als je dan toch op jezelf woont komen daar natuurlijk ook de boodschappen bij, €181 euro gemiddeld per maand schat het Nibud. Daarnaast zijn er nog een aantal algemene kosten die we hieronder voor je zullen opsommen:

-Huur: 417 euro

-Boodschappen: 181 euro

– Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro

– Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro

– Kleding en schoenen: 47 euro

-Zorgverzekering: 106 euro

-Telefoon: 26 euro

-Collegeld: 1030/12 = 85,83 euro per maand

Bron https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-studeren/

Dit brengt ons op een gemiddelde van 1066,83 euro per maand. Daarbij moet wel gezegd worden dat je mogelijk gebruik kunt maken van de toeslagen zoals de zorgtoeslag die dit jaar wel €94 euro per maand kan zijn! 

Economisch gezien zijn dat de gemiddelde kosten van studeren. Je moet natuurlijk niet vergeten dat je er ook vaak veel tijd in moet steken, vaak vier jaar of meer! Ook blijkt het vaak erg lastig om een kamer te vinden. Zeker in de tijd waarin de woningenmarkt erg krap is. Ga jij studeren aankomend studiejaar? En heb je al een kamer? Of blijf je gezellig thuis?

 

Afbeelding door Flickr – Severin Schols (CC) 

Mitch van Woudenberg

Ergens aan het verdrinken in de crypto's. Doet Bedrijfskunde en komt uit het onderste deel van het land. Popt ook graag champagneflessen.